E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26263
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Kādi nodokļi jāmaksā auklei

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. maijā, 2022
Jekaterina

Vēlos sākt strādāt par auklīti. Kādi ir noteikumi 2022. gadā? Kā maksāt nodokļus? Ja es strādāšu ka pašnodarbinātā persona, vai man šī laika periods būs iekļauts darba stāžā?

A
atbild:
18. maijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pirms sākt strādāt par aukli, jāreģistrē saimnieciskā darbība Valsts ieņēmumu dienestā  vai individuālais komersants Uzņēmumu reģistrā.

Abos gadījumos ir nodokļu režīma izvēle – maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) no saimnieciskās darbības un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) vai arī mikrouzņēmumu nodokli.

Ja izvēlas IIN, to maksā reizi gadā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Likme ienākumam līdz 20 004 eiro gadā ir 20%.

Katru ceturksni, kurā ir ienākums, jāmaksā VSAOI. Ja ienākums mēnesī ir vismaz 500 eiro, likme ir 31,07%, un tādā gadījumā ir slimības, maternitātes, vecāku apdrošināšana, kā arī apdrošināšana invaliditātei un pensijai. Šis laiks veido apdrošināšanas stāžu.

Ja ienākums ir mazāks par 500 eiro mēnesī, iemaksu likme ir 10%, to maksājot, apdrošināšana ir tikai pensijai. Arī šis laiks veido stāžu: pensijai.

Ja vienlaikus nav algas darba, tad, ja ceturksnī pašnodarbinātā ienākums sagaidāms mazāks par 1500 eiro, par to ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests.

Mikrouzņēmumu nodokļa likme ir 25% (apgrozījumam līdz 25 000 eiro gadā). Šis nodoklis ietver arī sociālo apdrošināšanu. MUN maksātājs sniedz šī nodokļa deklarāciju reizi ceturksnī.

Ja vēlaties strādāt par aukli, ieteicams iepazīties ar Valsts ieņēmumu dienesta informatīvo materiālu “Nodokļu maksāšanas režīmi bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas