E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2624
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Par saskarsmes tiesību izmantošanu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūlijā, 2013
Elīna Bērziņa

Labdien! Gribu ar bērna tēvu sastādīt rakstisku vienošanos par saskarsmes tiesībām. Sakiet, lūdzu, kā to pareizi izdarīt? Ņemot vērā, ka bērnam būs 1g. 6 mēn. bērna tēvs vēlas viņu 3reizes nedēļā paņemt uz savu dzīvesvietu (pats ne reizi nav nācis ciemos uz mūsu dzīvesvietu, kas atrodas vien pārsimts metrus no viņa dzīvesvietas) +kādu brīvdienu uz visu dienu pie sevi un nedaudz vēlāk arī pa nakti, kā arī pastaigāties ar mums. Kāda saskarsme ir šajā vecumā un vai man tam jāpiekrīt? Pieminēšu, ka pats bērna tēvs mani ar bērnu ir izmetis no mājas ārā, pirmo reizi to ļāva savai mammai. Pats bērnu nav nekad pieskatījis un nav to vēlējies. Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
17. jūlijā, 2013
Zanda Lielbārde
LV portāls

Saskarsmes tiesības ar bērnu ir abiem vecākiem, un to paredz Civillikuma 181.panta pirmā un otrā daļa. Vecākiem ir gan tiesības, gan pienākums uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu arī tad, ja vecāki ir šķīrušies un ikdienā bērns dzīvo ar vienu no vecākiem. 

Protams, vislabāk būtu mēģināt vienoties ar bērna tēvu par saprātīgu, bērna attīstībai un vajadzībām atbilstošu tikšanās grafiku, bet, ja bērna māte nepiekrīt bērna tēva piedāvājumam, savukārt bērna tēvs neņem vērā mātes viedokli, tad vienīgais ceļš – tiesa.

Civillikuma 182.pants paredz: strīda gadījumā kārtību, kādā var izmantot saskarsmes tiesību, nosaka tiesa, izprasot bāriņtiesas atzinumu. Tas nozīmē, ka bāriņtiesa izpētīs situāciju, apsekos dzīves apstākļus, tiksies ar abiem vecākiem un sniegs tiesai savu atzinumu.

Noteikti jāatceras: ja lietu par saskarsmes tiesību izmantošanu izskata tiesa, tad vērtējot pirmais kritērijs ir bērna intereses un, protams, tiks ņemts vērā gan bērna vecums, gan viņa vajadzības.

Tiesas ceļā var noteikt laiku, ko bērns pavada pie tā no vecākiem, ar kuru nedzīvo kopā. Tiesa saskarsmes tiesības var arī ierobežot, turklāt, ja nepieciešams, var noteikt, ka ar bērnu drīkst tikties tikai trešās personas klātbūtnē vai noteiktā vietā, ciktāl tas atbilst bērna interesēm.

Tāpat tiesa uz laiku var atņemt saskarsmes tiesības, ja saskarsme kaitē bērna interesēm un kaitējums citādi nav novēršams.

Tiesas nolēmumam ir likuma spēks, un tas ir saistošs visām personām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas