E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26226
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Pilngadīgas personas uzturlīdzekļu piedziņa no vecāka

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. maijā, 2022
Kristiāna

Labdien! Esmu studente, kura šogad sākusi mācīties Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijā. Blakus pilna laika studijām strādāju mazāk nekā pusslodzes darbu par klavierskolotāju, 13 h nedēļā. Līdz vidusskolas beigšanai no Uzturlīdzekļu fonda saņēmu uzturlīdzekļus, bet, uzsākot mācības augstskolā, vairs nesaņemu. Vai ir iespējams pieprasīt alimentus no tēva puses, lai varētu sev apmaksāt dzīvokļa īres izmaksas un pārējās ikdienas vajadzības? Jo tagad, kad mācos augstskolā, ne māte, ne tēvs man nesniedz finansiālu atbalstu. Ar nepilnas pusslodzes darbu neesmu spējīga visu apmaksāt un vēl paralēli mācīties.

A
atbild:
01. jūnijā, 2022

Civillikuma 179. panta pirmā daļa paredz, ka ikviena vecāka pienākums ir uzturēt bērnu līdz brīdim, kamēr bērns spēj sevi apgādāt pats. Ar sevis apgādāšanu jāsaprot, kad persona strādā un saņem par to darba samaksu.

Lai piedzītu uzturlīdzekļus no tēva, ir jāsniedz prasības pieteikums tiesā. Valstī noteiktos minimālos uzturlīdzekļus nav jāpierāda vai jāpamato, jo tā ir uzturlīdzekļu summa, kura ir jānodrošina neatkarīgi no sava mantiskā stāvokļa (150 eiro bērnam līdz 18.gadu vecumam vai pēc šī vecuma, ja bērns mācās).

Uzturlīdzekļu piedziņas prasībā ir jānorāda kopējā uzturlīdzekļu summa par gada periodu. Ja kopējā prasības summa nepārsniedz 2500 eiro, tad saskaņā ar Civilprocesa likuma 250.19 pantu lieta tiek izskatīta vienkāršotā procedūrā rakstveida procesā. Pieteikuma veidlapa uzturlīdzekļu piedziņai vienkāršotā procedūrā ir pieejama šeit.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas