E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26090
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Tiesu izpildītājs ir jāinformē par apgādājamām personām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. aprīlī, 2022
Līga

Labdien! Man apgādībā ir nepilngadīgs bērns, tiesu izpildītājs bloķējis kontu, atstājot tikai minimālo algu 500 eiro un 25 eiro bērnu pabalstu. Bet vai man nepienākas arī tie sociālā nodrošinājuma 60 un cik tur eiro par to, ka manā apgādībā ir nepilngadīgs bērns? Atskaitījumus no konta veic banka, ne darba devējs. Paldies!

A
atbild:
24. aprīlī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

No 2022. gada 1. janvāra Civilprocesa likuma grozījumi 594. panta pirmās daļas trešajā punktā noteic, ka pārējos piedziņu veidos, ja likumā nav noteikts citādi, parādniekam ietur 30 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas.

Savukārt likuma 594. panta piektā daļa paredz, ka līdzekļi 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas par katru parādnieka apgādībā esošu nepilngadīgo bērnu tiek saglabāti, ja parādnieka apgādībā ir nepilngadīgs bērns brīdī, kad tiek izdarīti ieturējumi no parādnieka darba samaksas vai tai pielīdzinātajiem maksājumiem. Saglabājamo līdzekļu apmēru aprēķina darba devējs vai attiecīgā juridiskā persona, ņemot vērā ieturējuma izdarīšanas brīdī parādnieka apgādībā esošo personu skaitu.

Lai noskaidrotu jūsu piedziņas lietā izveidojušos situāciju, jums būtu jāvēršas pie sava tiesu izpildītāja un jāinformē par faktu, ka jūsu apgādībā ir nepilngadīgs bērns. Tiesu izpildītāja rīcībā nav informācijas par apgādājamajām personām, ja pats parādnieks to apliecinājuma veidā nav iesniedzis.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas