E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25829
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Sodāmība un dienēšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. martā, 2022
Mārtiņš

Labdien! Vai cilvēkam, kurš sodīts par mazāk smaga nozieguma izdarīšanu, 179. panta 1. daļa, ir iespēja dienēt profesionālajā dienestā, ja sods izciests vairāk nekā pirms gada?

A
atbild:
29. aprīlī, 2022
Oskars Rekšņa
LV portāls

Publiskotajā informācijā par to, kādas ir prasības pieņemšanai profesionālajā dienestā, cita starpā minēts, ka netiek pieņemts kandidāts, kas ir sodīts par tīšu noziedzīgu nodarījumu vai par valsts noslēpuma izpaušanu aiz neuzmanības, – neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas. Vienlaikus tas attiecināms uz personām, kuras izdarījušas tīšu smagu vai sevišķi smagu noziegumu.

Aizsardzības ministrija norāda, ka jūsu izklāstītajā situācijā saskaņā ar Militārā dienesta likuma 16. panta 2.2 daļu aizsardzības ministra izveidota komisija izvērtē atļaujas sniegšanu pieņemšanai militārajā dienestā tādam Latvijas pilsonim (kandidāts), kurš ir izdarījis tīšu kriminālpārkāpumu, tīšu mazāk smagu noziegumu vai ir izpaudis valsts noslēpumu aiz neuzmanības un kuram sodāmība ir dzēsta vai noņemta vai pēc nolēmuma par kriminālprocesa izbeigšanu uz nereabilitējoša pamata ir pagājuši ne mazāk kā pieci gadi.

Komisija vērtē izdarītā noziedzīgā nodarījuma ietekmi uz kandidāta pieņemšanu dienestā, ja kandidāts ir izpildījis visas normatīvajos aktos izvirzītās prasības, lai pieteiktos uz atlasi profesionālajam dienestam un Nacionālo bruņoto spēku Apvienotais štābs ir atzinis, ka vienīgais šķērslis kandidāta atlases pārbaudījumu (procesa) uzsākšanai ir kandidāta iepriekš izdarītais noziedzīgais nodarījums.

Pirmsšķietami Krimināllikuma 179. panta pirmajā daļā minētais noziedzīgais nodarījums (“179. pants. Piesavināšanās. (1) Par svešas mantas prettiesisku iegūšanu vai izšķērdēšanu, ja to izdarījusi persona, kurai šī manta uzticēta vai kuras pārziņā tā atradusies (piesavināšanās), – soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas) ir klasificējamas kā mazāk smags noziegums atbilstoši Krimināllikuma 7. panta trešajai daļai, norāda Aizsardzības ministrija.

Tas nozīmē, ka komisija varēs vērtēt iesniegumu par šo noziegumu izdarījušas personas pieņemšanu militārajā dienestā, ja būs izpildījušies pārējie normatīvajos aktos noteiktie nosacījumi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas