E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25807
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja traucē kultūras centra pasākumu radītais troksnis

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. martā, 2022
Jānis

Mums jau otro gadu ir, tā teikt, “nelielas” domstarpības ar pretim dzīvojamām mājām izveidoto kultūras centru Liepājā. Iestāde atrodas 20 metru attālumā no dzīvojamām daudzdzīvokļu ēkām, kā arī iestāde ir piebūve citām dzīvojamām ēkām. Lieta ir tāda, ka tur pastāvīgi tiek rīkoti mēģinājumi, no lielajiem ēkas logiem atspīd skatuves gaismas. Vasarā darba dienās un brīvdienās tiek rīkoti skaļi koncerti turpat ārā, sētas pagalmā. Brīvdienu rītos dažreiz notiek kautiņi, mūziķi daudzkārt paliek pa nakti ēkā, muzicē, no rīta ar aizpampušām sejām lien laukā, bet tas jau cits stāsts. Mēs, cik varam, esam saukuši policiju, vismaz esam panākuši to, ka 23.00 pasākumi tiek beigti. Bet līdz 23.00 sētas pagalmā muzicē viss grupu sastāvs, tajā skaitā bundzinieki, ģitāristi utt. Tad varat iedomāties, kāds troksnis tiek radīts, ņemot vērā, ka līdz skatuvei ir principā 15–20 metri. Vai ir kāds likums, kurš regulētu šāda veida iestādes? Mums nekas nav pretī, lai viņi taisa koncertus iekštelpās un muzicē, bet vasaras periods ir neizturams, un, kad mūsu mazie bērni iet gulēt ap 21.00, tad pat caur kārtīgiem pakešu logiem var dzirdēt tā, it kā atrastos paši koncertā. Liels paldies par jebkuru ieteikumu, lai mēs varētu miermīlīgā veidā izšķirt šo situāciju un visi būtu laimīgi.

A
atbild:
13. aprīlī, 2022

Pieļaujamo trokšņu līmeni nosaka Ministru kabineta 2014. gada 7. janvāra noteikumi Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība”, kuru 2. pielikumā “Vides trokšņa robežlielumi un to novērtēšana” noteikti pieļaujamo trokšņu robežlielumi vidē.

Tomēr jāņem vērā, vai attiecīgā muzicēšana (ka saprakstīta jautajumā) ir publiski pasākumi, kuri ir saskaņoti ar vietējo pašvaldību atbilstoši Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumam (saņemta atļauja), vai ne.

Ja pasākums ir saskaņots (ir saņemta atļauja), tad uz šo pasākumu nav attiecināmi Ministru kabineta 2014. gada 7. janvāra noteikumi Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība”.

Tādējādi, ja minētie (organizētie) pasākumi būtiski traucē sabiedrības mieru (sabiedrisko kārtību), jums ir tiesības vērsties ar individuālu vai kolektīvu sūdzību Liepājas pašvaldībā ar lūgumu turpmāk neizsniegt šai organizācijai pasākumu rīkošanas atļaujas minētajā adresē (ārtelpās).

Savukārt, ja pasākumi ir nesankcionēti (nav saņemta atļauja), tad šādā gadījumā katru reizi jums ir jāvēršas pašvaldības policijā (zvanot uz dežūrdaļu), kā arī jāvēršas ar oficiālu iensiegumu pašvaldības policijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas