E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25784
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Ja darba līgums ir noslēgts uz noteiktu laiku

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. martā, 2022
Ilze

Mani pieņēma darbā uz darbinieka prombūtnes (dekrēta) laiku. Tikmēr iestādē ir pieņemti vēl citi darbinieki uz citu prombūtnes laiku vai vienkārši uz aizvietošanu atvaļinājuma laikā. Ir pieņemti pārāk daudzi darbinieki, un nu man tiek teikts, ka mani jāatlaiž vai jāatstāj uz vasaru, lai dotu citiem atvaļinājumus. Bet darbiniece, kuras vietā es strādāju, vēl ir dekrētā un būs vēl dažus mēnešus. Vai mani var atlaist, un vai manu amatu var atdot citam, mani paturot tikai uz citu atvaļinājumu laiku?

A
atbild:
22. martā, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja darba attiecības ir noformētas uz noteiktu laiku, kā visbiežāk ir kāda prombūtnē esoša darbinieka aizvietošanas gadījumā, tad parasti darba līgumā ir norādīts līguma darbības termiņš vai apstākļi, kas nosaka šī līguma izbeigšanos. Jūsu gadījumā tā būtu prombūtnē esošās darbinieces atgriešanās darbā.

Tuvojoties darba līguma termiņa beigām, jums nav jāraksta iesniegums par darba uzteikumu, jo darba attiecības izbeigsies saskaņā ar līgumā nolīgto, kā tas ir noteikts Darba likuma 113. pantā. Par darba attiecību izbeigšanu darba devējs jūs, visticamāk, informēs. Tiks sagatavots rīkojums par galīgā aprēķina izdarīšanu sakarā ar līguma termiņa beigām.

Der zināt, ka:

  • saskaņā ar Darba likuma 44. panta septīto daļu darba devējam jāinformē darbinieks, ar kuru noslēgts darba līgums uz noteiktu laiku, par brīvajām darbvietām uzņēmumā, kurās darbinieku var nodarbināt uz nenoteiktu laiku;
  • saskaņā ar 44. panta pirmās daļas 3. punktu noslēgtā darba līguma termiņu, ja nepieciešams, var pagarināt. Ja promesošais vai no darba atstādinātais darbinieks kādu apstākļu dēļ neturpina vai nevar turpināt darba tiesiskās attiecības, viņu aizvietojošā darbinieka darba līgums uzskatāms par noslēgtu uz nenoteiktu laiku;
  • ja, beidzoties termiņam, uz kādu bija noslēgts darba līgums, neviena no pusēm nav pieprasījusi izbeigt darba līgumu un darba tiesiskās attiecības faktiski turpinās, darba līgums uzskatāms par noslēgtu uz nenoteiktu laiku.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas