E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25723
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Kādas ir izmaksas, lai pirktu dzīvokli

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2022
G

Labdien. Vēlos pirkt dzīvokli. Dzīvokļa cena ir 25 000 eiro. Kas ir nepieciešams, lai iegūtu dzīvokli? Un kāda vēl summa nāk klāt?

A
atbild:
10. martā, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Lai pirktu dzīvokli, ir jāizstrādā konkrēts un apstākļiem atbilstošs pirkuma-pārdevuma līgums, kurā precīzi jānosaka abu pušu pienākumi un saistības, tostarp maksāšanas nosacījumi. Šo līgumu varat rakstīt paši, bet to var sastādīt arī zvērināts notārs. Lai darījumu reģistrētu zemesgrāmatā, notārs apliecina darījuma pušu parakstus un raksta nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatai.

Ja īpašuma pircējs un pārdevējs līgumu var parakstīt elektroniski, tad viss darījums ir iespējams attālināti, bez nepieciešamības klātienē nogādāt dokumentus iestādēs, norādīts Latvijas Zvērinātu advokātu padomes mājaslapā. Ja tomēr pirkuma līgums ir papīra formā, nostiprinājuma lūgumu zvērināts notārs var apliecināt un iesniegt Zemesgrāmatā elektroniski, bet visus papīra dokumentus klients var lūgt notāru nogādāt vai pats nosūtīt pa pastu vai aiznest uz Zemesgrāmatu (Covid-19 dēļ izsludinātajā ārkārtējās situācijas laikā – atstāj tam paredzētajā pastkastē).

Zvērināta notāra atlīdzība par līguma sagatavošanu, apliecināšanu, nostiprinājuma līgumu zemesgrāmatai tiek aprēķināta saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 37 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību”, un atlīdzība ir atkarīga no darījuma summas.

Papildus par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā būs jāmaksā valsts nodeva 1,5% no nekustamā īpašuma vērtības un kancelejas nodeva (par jaunu tiesības nostiprinājumu – 15 eiro un par zemesgrāmatu apliecības izsniegšanu, ja tādu vēlas, – 8 eiro).

Zemesgrāmatu likuma 107. pants nosaka kancelejas nodevas šādos apmēros:

  • par jauna nodalījuma atklāšanu – 30 eiro;
  • par dzīvokļa īpašuma nodalījuma atklāšanu – 15 eiro;
  • par jaunas tiesības nostiprinājumu katrai personai – 15 eiro;
  • par nostiprinājuma pārgrozījumu un atzīmes ierakstīšanu – 8 eiro;
  • par zemesgrāmatu apliecības izsniegšanu – 8 eiro;
  • par tiesneša lēmuma apliecinātas datorizdrukas izsniegšanu – 5 eiro.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas