E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25708
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Par kopīpašnieku pirmpirkuma tiesībām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2022
Agnija

Labdien. Ir trīs īpašnieki domājamās daļas zemei. Mans jautājums: ja viens no īpašniekiem pārdod savas domājamās daļas otram īpašniekam, mani par to neinformējot, bet es arī gribēju pirkt šīs domājamās daļas, vai manis neinformēšana par pārdošanu bija tiesiska? Es arī gribēju pirkt šīs daļas, bet par pārdošanu neko nezināju. Kā es varu tagad tiesiski rīkoties, lai iegūtu pusi no šīm domājamajām daļām? Ko likums paredz šādā gadījumā?

A
atbild:
10. martā, 2022

Civillikuma 1073. pants paredz, ka gadījumā, ja kāds nekustamā īpašuma kopīpašnieks atsavina savu daļu personai, kura nav kopīpašnieks, tad pārējiem kopīpašniekiem divu mēnešu laikā, skaitot no pirkuma līguma noraksta saņemšanas, pieder pirmpirkuma tiesība (2060. panta otrā daļa un 2062. pants), bet gadījumos, kad pirmpirkuma tiesību nav bijis iespējams izlietot atsavinātāja vainas dēļ – izpirkuma tiesība (1381. un turpmākie panti).

Tas nozīmē, ka kopīpašuma gadījumā likums pirmpirkuma tiesību citiem kopīpašniekiem paredz tikai tad, ja kopīpašums tiek pārdots personai, kura nav kopīpašnieks.

Kopīpašnieku pirmpirkuma tiesība izriet no kopīpašuma būtības un vērsta uz to, lai izvairītos no svešu personu “ienākšanas” kopīpašumā bez pārējo kopīpašnieku piekrišanas. Līdz ar to, kad viens no kopīpašniekiem pārdod savu domājamo daļu trešajai personai, viņš savā vietā “ieved” svešu personu, kuras kļūšana par kopīpašnieku zināmos gadījumos var būt pat nevēlama pārējiem kopīpašniekiem.[1]

Likumiskā pirmpirkuma tiesība nav izlietojama, ja domājamā daļa tiek pārdota citam kopīpašniekam, un šajā ziņā kopīpašnieks var brīvi izvēlēties, kuram no pārējiem kopīpašniekiem pārdot savu domājamo daļu.[2]

Līdz ar to var secināt, ka kopīpašnieks šajā situācijā (neinformējot un nepiedāvājot jums iegādāties atsavināmo kopīpašuma daļu) ir rīkojies tiesiski, jo kopīpašuma daļa tika atsavināta vienam no kopīpašniekiem.

Gadījumā, ja vēlaties palielināt savu kopīpašuma daļu, tad jūs varat vērsties pie otra kopīpašnieka un izteikt piedāvājumu iegādāties daļu no viņam piederošā kopīpašuma.

[1] sk. Krauze R., Gencs Z. Latvijas Republikas Civillikuma komentāri. Mantojuma tiesības (382.-840.p.). Rīga: Mans īpašums, 1997, 286.lpp.

[2] sk. Grūtups A., Kalniņš E. Civillikuma komentāri. Trešā daļa. Lietu tiesības, īpašums. Otrais papildinātais izdevums. Rīga: Tiesu namu aģentūra, 2002, 271.lpp.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas