E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25653
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Īpašnieka nostiprināšana zemesgrāmatas nodalījumā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. februārī, 2022
Renars

Labdien! Vai es varu pārrakstīt dzīvokli uz tēta vārda, ja nomaksas līgums (nav apstiprināts zemesgrāmatā) ir slēgts uz mana vārda? Ja pie notāra iet visi trīs kopā, es, mans tētis un dzīvokļa vecais īpašnieks. Tas, ka esam samaksājuši visu, ir pierādāms ar bankas izdrukām.

A
atbild:
29. martā, 2022
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Ar īpašuma pārrakstīšanu ir saprotama nekustamā īpašuma īpašnieka ierakstīšana zemesgrāmatas nodalījumā.

Nekustamā īpašuma īpašnieku ieraksta zemesgrāmatas nodalījumā pēc attiecīga nostiprinājuma lūguma iesniegšanas attiecīgās zemesgrāmatu nodaļas piekritīgajā tiesā. Saskaņā ar Zemesgrāmatu likuma 61. pantu nostiprinājuma lūgumam jāpievieno tajā skaitā dokumenti, kas apliecina nostiprināmās tiesības.

Jautājumā ir aprakstīta situācija, kad nomaksas pirkuma līgums ir noslēgts starp jums un pārdevēju, bet zemesgrāmatas nodalījumā reģistrētais nekustamā īpašnieks ir pārdevējs. Uz attiecīgā līguma pamata varētu veikt vienīgi nekustamā īpašuma nostiprināšanu uz jūsu vārda.

Lai varētu nekustamo īpašumu nostiprināt uz jūsu tēva vārda, nepieciešams noslēgt papildu darījumu, saskaņā ar kuru jūsu tiesības, kuras izriet no nomaksas pirkuma līguma, tiek nodotas jūsu tēvam, bet jūsu tēvs piekrīt pieņemt šīs tiesības.

Attiecīgajā situācijā visu nepieciešamo jums var palīdzēt izdarīt zvērināts notārs. Ir atļauts doties pie notāra ar gataviem līgumiem un jau aizpildītu nostiprinājuma lūgumu un lūgt notāru apliecināt vienīgi parakstu īstumu uz attiecīgajiem dokumentiem. Jāņem vērā, ka, pašiem sastādot dokumentus, notāram nav pienākuma pārbaudīt sastādīto dokumentu satura pareizību. Kļūdu gadījumā pie notāra var nākties doties atkārtoti, kas savukārt var radīt liekas izmaksas, un arī pārdevējam vajadzēs ierasties pie notāra.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas