E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25651
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Satiksme

Autovadītāju tiesību atjaunošana pēc to zaudēšanas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. februārī, 2022
Andrejs

Labdien! Jautājums par CSDD un autovadītāja apliecību. Es pašlaik dzīvoju Lielbritānijā, bet sakarā ar breksitu tagad vēlos atgriezties atpakaļ Latvijā. Es vēlos strādāt darbu, kur nepieciešamas autovadītāja tiesības. Man kaut kad jaunībā tās bija, bet tika atņemtas pirms 10 gadiem, jo nesamaksāju kaut kādus sodus, tagad jau labi neatceros. Nosūtīju SMS uz CSDD automātisko numuru ar savu personas kodu, lai uzzinātu, kādi man ir parādi, atpakaļ atnāca SMS, ka neapmaksāto sodu nav, nav arī uzskaites punktu un datu par derīgu autovadītāju apliecību. Portālam latvija.lv man nav pieejas, jo nav internetbankas un e-paraksta. Esmu Latvijas pilsonis, bet man nav deklarētās dzīvesvietas: kad es aizbraucu, mani izrakstīja no dzīvokļa, kuru es īrēju. Kad atbraukšu un deklarēšos dzīvoklī, kuru īrēšu, vai varu uzreiz sākt mācīties autoskolā un nolikt CSDD eksāmenu? Vai arī man pirms tam būs jānodzīvo Latvijā 185 dienas? Vai var būt tā, ka mani sodi pēc kāda laika tiek anulēti vai palielināti? Kā es varu to uzzināt un samaksāt? Paldies.

A
atbild:
23. martā, 2022
Signe Laizāne
LV portāls

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 309. pants paredz, ka lēmumu par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu izpilda, izdarot attiecīgu ierakstu transportlīdzekļu un transportlīdzekļu vadītāju valsts reģistrā un traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā un izņemot transportlīdzekļu vadītāja apliecību.

Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 103 “Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtība” 39. punkts paredz:

“Ja personai ceļu satiksmi reglamentējošajos tiesību aktos noteiktajā kārtībā ir noteikts transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums vai ja personai ir atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz gadu vai ilgāk, vai ja transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, persona, lai atjaunotu vadītāja tiesības, nokārto B kategorijai atbilstošu teorētisko un vadīšanas eksāmenu vienā no CSDD nodaļām, kurā šos eksāmenus pieņem. Ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai AM, A1, A2, A vai B1 kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko un vadīšanas eksāmenu, bet, ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai TRAM vai TROL kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu.”

Kā norādīts Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) mājaslapā, lai atjaunotu vadīšanas tiesības pēc to atņemšanas, neatkarīgi no kategorijas:

  • jāveic pirmstermiņa veselības pārbaude;
  • jānokārto B kategorijas teorētiskais un vadīšanas eksāmens.

Tātad jums vajadzēs kārtot tikai B kategorijas teorētisko un vadīšanas eksāmenu, kā arī būs jāveic pirmstermiņa veselības pārbaude.

Eksāmenus var kārtot kādā no CSDD klientu apkalpošanas centriem, kurā sniedz kvalifikācijas pakalpojumus.

Pirmstermiņa veselības pārbaude jāveic ārstniecības iestādē izveidotā specializētā medicīniskajā komisijā. Transportlīdzekļu vadītāju specializēto medicīnisko komisiju kontaktinformāciju var meklēt CSDD mājaslapā.

Pēc pirmstermiņa veselības pārbaudes sekmīgas veikšanas pretendents var pieteikties uz teorētisko eksāmenu. Pēc teorētiskā eksāmena nokārtošanas un tikai pēc lieguma termiņa beigām pretendents var saņemt braukšanas mācību atļauju, kā arī pieteikties uz vadīšanas eksāmenu un kārtot to.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas