E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25540
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Kā tiek piedzīts parāds, ja parādnieks dzīvo ārpus Eiropas Savienības

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2022
Jānis

Ja man ir parāds par skolu Latvijas Republikā, bet jau gadiem nedzīvoju Eiropas Savienībā un man nav īpašumu, kontu Latvijā, kā notiek parāda piedziņa ārpus Eiropas Savienības?

A
atbild:
08. aprīlī, 2022

Tā kā jautājumā nav minēta konkrēta valsts, kurā jūs atrodaties, nav iespējams sniegt precīzu atbildi par parāda piedziņas kārtību.

Ja jūs mitināties trešajā valstī, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts, tad kopumā pārrobežu lietās regulējums un prasītāja rīcība būs atkarīga no tā, kādā valstī dzīvo parādnieks, proti, kurā valstī prasītājs/piedzinējs vēlas panākt piedziņas izpildi, kā arī no tā, kāds ir parāda veids.

Norēķinu kārtību, kā arī sankcijas par mācību maksas kavēšanu vai nemaksāšanu parasti nosaka līgumā.

Augstskolai savukārt ir tiesības vērsties tiesā Civilprocesa likuma noteiktajā kārtībā ar prasības pieteikumu par parāda atgūšanu.

Ja jūsu parādu lieta nokļūs tiesā, tad tā tiek nodota tālāk izpildei tiesu izpildītājam. Tiesu izpildītāji sāk darboties pēc jau notikušas tiesas un uz tiesas nolēmuma pamata.

Latvijas zvērināti tiesu izpildītāji nolēmumu piespiedu izpildi var veikt tikai Latvijas teritorijā. Vairāk par to lasiet šeit.

Ja jūsu kredītam studiju maksas segšanai bija arī galvinieks, tad parādu piedzinējs vērsīsies pie viņa ar prasību atmaksāt parādu. Tā tas ir noteikts Civillikumā 1698. pantā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas