E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25477
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai pārrēķina atlīdzību, ja nemainās darbspēju zaudējuma procenti

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2022
gunars

Labdien! Esmu 3. grupas invalīds, nokārtoju arodslimību, saņemu apdrošināšanas atlīdzību. Nebiju strādājis četrus gadus, bet tagad iestājos darbā par minimālo algu. Vai tad, kad iešu uz kārtējo komisiju, mans pabalsts paliks tādā pašā apmērā, ja nemainīsies grupa un darba nespējas procenti?

A
atbild:
10. februārī, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Dace Prenclava, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Tiesību normas paredz, ka atlīdzību par darbspēju zaudējumu pārrēķina ar dienu, kad saskaņā ar Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (turpmāk – komisija) lēmumu mainās darbspēju zaudējuma novērtējums (procentos). Šādā gadījumā atlīdzību pārrēķina, ņemot vērā visus indeksus, kas atlīdzībai piemēroti pirms tās pārrēķināšanas, bet nemainot atlīdzības piešķiršanā piemēroto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu (1999. gada 16. februāra Ministru kabineta noteikumu Nr. 50 “Obligātās sociālās apdrošināšanas pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām apdrošināšanas atlīdzības piešķiršanas un aprēķināšanas kārtība” 18.1. punkts).

Tas nozīmē – ja komisija personai nenoteiks citus darbspēju zaudējuma procentus, tad atlīdzības apmērs nemainīsies. Turpmāk atlīdzībai tiks piemērots ikgadējais patēriņa cenu indekss.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas