E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25419
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
65
65

Kad nav jāmaksā nodoklis no nekustamā īpašuma pārdošanas ienākuma

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2022
Kate

Labdien! Vēlamies pārdot dzīvokli, kas mūsu īpašumā ir 8 gadus, 3 gadus dzīvojam, paši bijām arī deklarēti īpašumā. Tad pārvācāmies, paliku dzīvoklī deklarēta tikai es (esmu līdzaizņēmējs, zemesgrāmata uz vīra vārda). Vai šajā gadījumā ir jāmaksā nodoklis, pārdodot īpašumu? Jo informācija ir pretrunīga par tiem 12 mēnešiem, kad jābūt deklarētam īpašumā 12 mēnešiem jebkurā posmā vai tieši pirms pārdošanas. Ir vēl otrs īpašums.

A
atbild:
04. februārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Īpašnieks ir tas, uz kura vārda nekustamais īpašums ir reģistrēts zemesgrāmatā. Līdz ar to, gūstot ienākumu, arī nodokļa maksāšanas pienākums vai atbrīvojums, ja ir izpildīti noteikti kritēriji, attieksies uz īpašnieku.

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes un ieguldījumu vērtību.

Nodoklis nav jāmaksā, ja:

  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta;
  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums;
  • nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un ienākums no šā nekustamā īpašuma no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Tātad, ja tas nav vienīgais īpašums, nodokļa atbrīvojums varētu būt pirmajā gadījumā ar noteikumu: ja pēdējos piecos gados pirms īpašuma pārdošanas tajā deklarētā dzīvesvieta ir bijusi 12 mēnešus pēc kārtas. Tie var būt jebkuri 12 mēneši pēc kārtas šo 60 mēnešu (jeb piecu gadu) laikā.

Lai noskaidrotu, vai būs jāmaksā nodoklis, jākonsultējas Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
65
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas