E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25377
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Par mantota nekustamā īpašuma pārdošanas cenu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. janvārī, 2022
Dace

Kādu nekustamā īpašuma vērtību ņem vērā, sadalot mantojumu? Mantojuma līguma sastādīšana pēc personas nāves notika pie notāra pirms 15 gadiem, šobrīd 1/3 daļas īpašnieks vēlas no pārējiem atpirkt daļas.Vai jāņem vērā kadastrālā īpašuma vērtība, kas pirms 15 gadiem tika norādīta mantojuma līgumā pie notāra, vai pašreizējā īpašuma kadastrālā vērtība, vai tirgus vērtība? Mantinieks, kas vēlas atpirkt daļas, visu mūžu vienīgais ir dzīvojis šajā īpašumā un uzturējis to.

A
atbild:
30. maijā, 2022

Ministru kabineta noteikumu Nr. 618 “Noteikumi par mantojuma reģistra un mantojuma lietu vešanu” 31. punkts nosaka: ja mantojamās masas sastāvā ir nekustamais īpašums, tad mantojuma lietai pievieno Valsts zemes dienesta izsniegu izziņu par īpašuma kadastrālo vērtību un mežaudzes vērtību.

Tas nozīmē, ka mantojuma sadalīšanas procesā tiek ņemta vērā nekustamā īpašuma kadastrālā vērtība, bet pēc tam, kad mantinieki ir ierakstīti zemesgrāmatā kā attiecīgā nekustamā īpašuma īpašnieki, nekustamo īpašumu vai tā daļas nekustamā īpašuma īpašnieks var pārdot par brīvu cenu. Tas, kā tiek noteikta nekustamā īpašuma cena pirkuma un pārdevuma gadījumā, ir atkarīgs tikai no minētā darījuma pušu vienošanās.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas