E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25367
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
2
3
2
3

Kādu mācību periodu ieskaita pensijas stāžā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. janvārī, 2022
Sintija

Labdien! Vēlos noskaidrot, vai darba stāžā tiek ieskatīti skolas gadi. Ņemot vērā, ka mācījos rokas burtliča profesiju. Rīgas pilsētas profesionāli tehniskā vidusskola Nr. 5. Skolā iestājos 1977. gada 1. septembrī. Pabeidzu mācības 1981. gada 11. jūlijā. Paldies.

A
atbild:
24. janvārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz vecuma pensiju nosaka, piešķir un aprēķina pēc pašreizējā likuma “Par valsts pensijām”. Tajā noteikts, ka apdrošināšanas stāžā līdz 1990. gada 31. decembrim tiek ieskaitīts mācību laiks augstākajās mācību iestādēs, kā arī citās mācību iestādēs pēc vidējās izglītības iegūšanas.

To, kurus no jūsu darba dzīves periodiem ieskaitīs pensijas stāžā, jau pirms pensijas pieprasīšanas jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā, jo pensiju piešķir un aprēķina katram cilvēkam individuāli, pamatojoties uz konkrēta cilvēka dokumentiem. Kopš 1996. gada visi dati par personas sociālās apdrošināšanas stāžu ir VSAA rīcībā. Līdz tam uzkrātie darba un tam pielīdzinātie periodi ir jāapliecina ar dokumentiem cilvēkam pašam, ja šādu datu VSAA nav.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas