E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25350
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
2
1
2

Vai ir noteikti ienākumi nodokļu režīma izvēlei

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. janvārī, 2022
Diana

Labdien! Vai pašnodarbinātajai personai ir kāds maksimālais ienākumu slieksnis, kuru pārkāpjot ir jākļūst par mikrouzņēmuma vai IK nodokļu maksātāju?

A
atbild:
19. janvārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ir divas atšķirīgas lietas – nodokļu režīmi un uzņēmējdarbības forma (VID reģistrēta saimnieciska darbība vai Uzņēmumu reģistrā komercreģistrā ierakstīts individuālais komersants).

Likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteikts, ka pašnodarbinātais ir gan fiziskā persona, kura reģistrējusies kā saimnieciskajā darbībā gūtā ienākuma nodokļa maksātāja, gan individuālais komersants.

Fiziskā persona kā saimnieciskās darbības veicējs reģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā. Vienlaikus ar saimnieciskās darbības reģistrāciju persona tiek reģistrēta arī kā pašnodarbinātā persona. Reģistrējot saimniecisko darbību VID, var izvēlēties maksāt iedzīvotāju ienākumu nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) vai kļūt par mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju.

Lai izvēlētos nodokļu režīmu, nav noteikts ienākumu slieksnis.

Individuālais komersants ir komercreģistrā ierakstīta fiziska persona. IK jāreģistrē Uzņēmumu reģistrā.

Fiziskajai personai, kas veic saimniecisko darbību, ir pienākums pieteikt sevi ierakstīšanai komercreģistrā kā individuālo komersantu, ja gada apgrozījums no veiktās saimnieciskās darbības pārsniedz 284 600 eiro.

Uzņēmumu reģistrā ir izklāstīta informācija, kādi dokumenti un maksājumi nepieciešami individuālā komersanta reģistrācijai komercreģistrā.

Arī IK var izvēlēties starp diviem nodokļu režīmiem: maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli par ienākumiem no saimnieciskās darbības un veikt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) vai maksāt mikrouzņēmumu nodokli, kas ietver sociālo apdrošināšanu.

Plašāku informāciju par saimnieciskās darbības reģistrēšanu un nodokļu maksāšanas kārtību varat iegūt VID mājaslapā: sadaļās Pirmie soļi topošajiem uzņēmējiem un Saimnieciskās darbības veicēji.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas