E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25308
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kā izņemt māsu no krīzes centra

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2022
Anastasija

Labdien! Vecāku dēļ, kur ir radušās smagas domstarpības, māsa ir ievietota krīzes centrā. Ja vecāki 30 dienu laikā neliekas ne zinis, vai man ir iespēja kļūt par māsas aizbildni? Esmu vecākā māsa ar ģimeni un civilvīru.

A
atbild:
24. februārī, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 27. panta pirmā daļa noteic, ka bērnu var šķirt no ģimenes, ja:

1) bērna dzīvība, veselība vai attīstība ir nopietni apdraudēta vardarbības dēļ vai ir pamatotas aizdomas par vardarbību pret bērnu, kā arī aprūpes trūkuma vai mājas apstākļu (sociālās vides) dēļ;

2) bērns nopietni apdraud savu veselību vai attīstību, lietojot alkoholu, narkotiskās vai toksiskās vielas;

3) bērns ir izdarījis noziedzīgu nodarījumu.

Tātad, ja bērnu nepieciešams pasargāt no nelabvēlīgiem apstākļiem, kuros viņš atrodas, bērnu var šķirt no ģimenes. Un saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 27. panta trešo daļu, šķirot bērnu no ģimenes, viņam tiek nodrošināta ārpusģimenes aprūpe pie aizbildņa vai audžuģimenē. Ārpusģimenes aprūpi bērnu aprūpes iestādē nodrošina tikai gadījumos, kad aprūpe pie aizbildņa vai audžuģimenē nav piemērota konkrētam bērnam. Bērnu aprūpes iestādē bērns atrodas līdz brīdim, kad viņam tiek nodrošināta piemērota aprūpe pie aizbildņa vai audžuģimenē.

Bāriņtiesa pēc tam, kad pieņemts lēmums par bērna šķiršanu no ģimenes, nekavējoties informē par to pašvaldības sociālo dienestu vai pašvaldības deleģēto personu (Bērnu tiesību aizsardzības likuma 27. panta piektā daļa).

Persona ar jautājumiem saistībā ar bērna šķiršanu no ģimenes, kā arī saistībā ar bērnu ārpusģimenes aprūpi var vērsties attiecīgajā bāriņtiesā.

Audžuģimenes noteikumu 2. punkts nosaka: bāriņtiesa var ievietot bērnu audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē šādos gadījumos:

  1. bērna vecāki ir miruši;
  2. bērns ir atrasts;
  3. bērna vecākiem ar tiesas spriedumu atņemtas aizgādības tiesības;
  4. bērna vecākiem pārtrauktas aizgādības tiesības;
  5. bērns atrodas viņa veselībai vai dzīvībai bīstamos apstākļos;
  6. izveidojusies konfliktsituācija starp bērnu un vecākiem vai aizbildni, audžuģimeni vai specializēto audžuģimeni;
  7. bērna vecāku slimība, kas liedz vecākiem veikt pilnvērtīgu bērnu aprūpi.

 

Lēmumu par bērna ievietošanu audžuģimenē pieņem bāriņtiesa.

Persona (vai laulātie), kas gatava bērnam nodrošināt aprūpi un uzraudzību, savas deklarētās dzīvesvietas bāriņtiesā uzrāda personu apliecinošu dokumentu, kā arī iesniedz šādus dokumentus: iesniegumu (pieejams šeit), psihiatra atzinumu par personas psihiskās veselības stāvokli un narkologa atzinumu par personas atkarību no narkotiskām un psihotropām vai citām atkarību izraisošām vielām – kā to nosaka Audžuģimenes noteikumu 15. punkts.

Audžuģimenes statusu saskaņā ar Audžuģimenes noteikumu 12. punktu var piešķirt laulātajiem (personai), ja vismaz viens no laulātajiem (persona) ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai ārzemnieks, kuram ar attiecīgiem dokumentiem ir apliecinātas tiesības uzturēties Latvijas teritorijā ne mazāk kā divus gadus pēc šo noteikumu 15.1. apakšpunktā minētā iesnieguma iesniegšanas.

Saskaņā ar Audžuģimenes noteikumu 10. punktu bērnu ievieto audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē uz laiku, kamēr bērns var atgriezties savā ģimenē vai, ja tas nav iespējams, līdz bērna aizbildnības nodibināšanai vai adopcijai. Pieņemot lēmumu par bērna ievietošanu audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē, bāriņtiesa norāda laiku, uz kādu bērns ievietojams tajā. Bāriņtiesa bērna interesēs var pagarināt bērna aprūpes laiku audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē, pieņemot jaunu lēmumu.

Atbildi uz līdzīgu jautājumu par audžuģimenes statusa iegūšanu var izlasīt portālā šeit. Savukārt par aizbildņa iecelšanu bērnam var izlasīt portālā iepriekš publicētajā atbildē šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas