E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25066
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība

Vai drīkst ievest tīrīšanas līdzekli, kura sastāvā ir GBL

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. decembrī, 2021
Emīls

Labdien! Vai Latvijā drīkst ievest tīrīšanas līdzekli, kura sastāvā ir GBL?

A
atbild:
23. decembrī, 2021

Gammabutirolaktons (GBL) Latvijā ir pakļauts kontrolei, jo viela var tikt izmantota apreibināšanās nolūkiem. GBL ievešana Latvijā ir atļauta tikai gadījumos, kad ir saņemta Zāļu valsts aģentūras atļauja (arī tad, ja viela ir tīrīšanas līdzekļa sastāvā).

GBL cikliskais esteris, viela gammahidroksibutirskābe (CAS Nr. 591-81-1), ir kontrolējamo vielu II sarakstā “Ļoti bīstamās narkotiskās vielas un tām pielīdzinātās psihotropās vielas, kuras atļauts izmantot medicīniskiem un zinātniskiem mērķiem”. Kontrolējamo vielu II saraksts noteikts likuma “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību” 2. pielikuma III nodaļā. Atbilstoši Narkotisko un psihotropo vielu un zāļu, kā arī prekursoru likumīgās aprites likuma 9. pantam darbību ar II sarakstā iekļautajām vielām šo aktīvo vielu ražotājs, importētājs vai izplatītājs veic tikai tad, kad saņemta speciāla atļauja (licence) aktīvo vielu ražošanai, importēšanai vai izplatīšanai, kurā norādīts, ka darbība ar narkotiskajām un psihotropajām vielām ir atļauta. Licencē paredzētā darbība veicama vienīgi licencē norādītajās telpās.

Lai GBL izmantotu rūpnieciskiem mērķiem (izņemot farmaceitiskiem mērķiem), ir jāsaņem Zāļu valsts aģentūras atļauja šo vielu apritei saskaņā ar  Ministru kabineta 04.02.2020. noteikumos Nr. 74 “Kārtība, kādā Latvijā kontrolējamās II un III saraksta narkotiskās vielas, psihotropās vielas un prekursorus izmanto rūpniecībā” noteikto kārtību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas