E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25063
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Dubultuzvārds ir uzskatāms par vienu uzvārdu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. decembrī, 2021
Dagnija

Labdien! Man ir dubultuzvārds (manam uzvārdam pievienots vīra uzvārds), vīram – savs uzvārds. Vīrs nevēlas, lai mūsu bērnam būtu viņa uzvārds, jo neasociē to ar sevi (nav pazīstams ar tēvu), bet vēlas bērnam manas dzimtas uzvārdu, t. i., mana dubultuzvārda daļu. Tas būtu būtiski arī tādēļ, ka bērns būtu vienīgais šī uzvārda nēsātājs nākamajā paaudzē. Vai ir iespējams, mums abiem ar vīru vienojoties, dot bērnam manu sākotnējo uzvārdu, nevis dubultuzvārdu?

A
atbild:
23. decembrī, 2021

Civillikuma 151. pants paredz, ka bērna uzvārdu nosaka pēc vecāku uzvārda. Ja vecākiem ir dažādi uzvārdi, tad bērnam dod tēva vai mātes uzvārdu – saskaņā ar vecāku vienošanos. Ja vecāki nevar vienoties par bērna uzvārdu, to nosaka pēc bāriņtiesas lēmuma.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 114 “Noteikumi par personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā, kā arī to identifikāciju” 134. punktu jūsu dubultuzvārds ir uzskatāms par vienu uzvārdu, tādēļ tas nav sadalāms. Tas nozīmē, ka jūsu bērnam var dot tikai jūsu dubultuzvārdu vai tikai jūsu vīra uzvārdu.

Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2. pants paredz, ka persona var mainīt savu uzvārdu, ja vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu vai vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu. Tas nozīmē, ka pastāv iespēja jūsu vīram nomainīt savu uzvārdu uz jūsu uzvārdu (vai arī pieņemt dubultuzvārdu), kā arī jums pastāv iespēja atteikties no dubultuzvārda.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas