E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24985
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Drošība
2
2

Kādi dokumenti nepieciešami, ja bērns patstāvīgi šķērso robežu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2021
Anna

Labdien! Mans bērns (16 gadi) grib braukt uz ārzemēm pats. Vai viņš var pats šķērsot robežu bez vecāka? Kādiem dokumentiem ir jābūt līdzi?

A
atbild:
03. janvārī, 2022
Olga Lauva
juriste

Ja bērns vēlās patstāvīgi šķērsot valsts robežu, kārtība un nepieciešamie dokumenti ir noteikti Ministru kabineta noteikumos Nr. 721 “Kārtība, kādā bērni šķērso valsts robežu”.

Noteikumi nosaka kārtību, kādā bērns (persona līdz 18 gadu vecumam) šķērso Latvijas ārējo robežu, izceļojot no Latvijas Republikas uz valsti, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts vai Šengenas līguma dalībvalsts. Noteikumi attiecas uz bērniem, kas ir Latvijas pilsoņi, Latvijas nepilsoņi vai personas, kam piešķirts bezvalstnieka statuss Latvijā. Bērns var šķērsot Latvijas valsts robežu abu vai viena no vecākiem, aizbildņa vai citas personas pavadībā. Obligātās izglītības vecumu sasniedzis bērns var šķērsot valsts robežu patstāvīgi. Tātad 16 gadus vecs jaunietis var patstāvīgi šķērsot valsts robežu, bet ir nepieciešams uzrādīt dokumentus.

Ja bērns ceļo viens, tad papildus derīgai pasei līdzi jāņem vismaz viena vecāka (Latvijas pilsoņa, Latvijas nepilsoņa, ES, EEZ valsts vai Šveices pilsoņa vai personas, kurai piešķirts bezvalstnieka statuss šajās valstīs) vai aizbildņa notariāli apliecināta piekrišana bērna patstāvīgai izceļošanai no Latvijas.

Lai ieceļotu Apvienotajā Karalistē, no 2021. gada 1. oktobra ES pilsoņiem par vienīgo ceļošanas dokumentu tiek noteiktas pases, eID kartes vairs netiks atzītas par derīgu ieceļošanas dokumentu.

Tāpat būtu jāsazinās ar aviopārvadātāju par nepieciešamību nepilngadīgajiem pasažieriem uzrādīt papildu dokumentus atbilstoši pārvadātāju drošības prasībām.

Šķērsojot Apvienotās Karalistes robežkontroles punktus, var tikt prasīts uzrādīt vismaz viena vecāka piekrišanu bērna patstāvīgai izceļošanai no Latvijas, radniecību apliecinošus dokumentus, jo īpaši gadījumos, ja vecāka un bērna uzvārds atšķiras, kā arī otra vecāka piekrišana vai atļauja trešajai personai pavadīt bērnu ceļojumā.

Ar ieceļošanas prasībām un dokumentiem aicinu iepazīties arī Ārlietu ministrijas tīmekļa vietnes sadaļā “Bērnu ceļošana”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas