E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24886
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Vai bērnudārzos pusdienas var dot līdzņemšanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2021
Elza

Labdien! Vēršos ar jautājumu par konkrētiem noteikumiem, likumiem, par to, kas notiek ar pirmsskolas izglītības iestādēs neapēsto pārtiku. Saskāros ar dīvainu gadījumu, proti, meita, uzsākusi apmeklēt dārziņu, atsakās ēst pusdienas, jo līdz pusdienlaikam ir ļoti satraukusies un raud. Bērnu parasti paņemu pirms pusdienu ēšanas. Vēlējos palūgt, lai viņas porciju iedod līdzņemšanai, jo ēdiens jau ir sagatavots un neaiztikts, taču dārziņā no skolas medmāsas saņēmu atbildi, ko es iedomājos, prasot kaut ko šādu. Vai es vēlos, lai tiek atlaisti darbinieki? Izrādās, ka no dārziņa pat maizes gabaliņu nedrīkst iznest, lai putniņus pabarotu, tas ir jāmet miskastē. Pēc kādiem likumiem/noteikumiem/sanitārajām prasībām ir šāda situācija? Nekad iepriekš nebiju domājusi, ka dārziņa pārtiku drīkst tikai izmest un ka to nekur nedrīkst nodot.

A
atbild:
07. decembrī, 2021
Pārtikas un veterinārais dienests
Svetlana Aļminoviča-Miljanoviča, Pārtikas izplatīšanas uztaudzības daļas eksperte

Prasības bērnu ēdināšanai pirmsskolas izglītības iestādēs (bērnudārzos) noteiktas Ministru kabineta 2013. gada 17. septembra noteikumos Nr. 890 “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu”. Tie noteic, ka izglītības iestādei jānodrošina bērnu ēdināšana atbilstoši pārtikas aprites uzraudzības un uztura normu normatīvajiem aktiem. Noteikumos noteiktas prasības ēdienkartes izstrādei, ēdienu gatavošanā izmantotajiem pārtikas produktiem, ēdienu gatavošanai, uzglabāšanai, realizēšanai un ēdināšanas blokā strādājošo darbinieku apmācībai higiēnas jautājumos un personīgās higiēnas prasību ievērošanai.

Noteikumos nav noteiktas prasības ēdienu pasniegšanas veidam. Ņemot vērā, ka izglītības iestādes vadītājs ir atbildīgs par izglītojamo ēdināšanu, iestādē ir tiesības noteikt sagatavotā ēdiena pasniegšanas veidu, kas nodrošinātu pārtikas nekaitīgumu un kvalitāti. Tāpēc jautājumu, vai sagatavoto ēdienu atsevišķos gadījumos būtu iespējams izsniegt līdzņemšanai, iesakām risināt ar iestādes vadītāju. Ja tā ir pašvaldības iestāde, tad var vērsties arī pašvaldībā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas