E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24868
Lasīšanai: 4 minūtes

Kad kreditora prasījuma atzīšana pārtrauc noilgumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. novembrī, 2021
Selga

Civillikumā ir teikts, ka visas saistību tiesības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai nav likumā noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto desmit gadu laikā. Vai fiziska persona vēl var atgūt parādu no firmas, kas tika izveidota 2009. gadā, ja tā nekādus atgādinājumus firmai nav sūtījusi, bet šī parāda summa vēl 2020. gada 31. decembrī bija firmas grāmatvedības uzskaitē un parādījās bilancē? Firma vienpersoniski grāmatvedībā parādu norakstīja tikai 2021. gada janvārī. Vai šeit neizpildās Civillikuma 1906. pants: “Noilgums ir pārtraukts, ja tā tecējuma laikā parādnieks kaut kādā kārtā atzīst kreditora prasību.” Ja parāds līdz 2020. gadam tiek uzrādīts firmas bilancē, vai noilgums nesākas tikai no tā norakstīšanas brīža – no 2021. gada?

A
atbild:
07. decembrī, 2021

Civiltiesībās ieviestā noilguma institūta mērķis ir izvairīties no nenoteiktības mantiskajās attiecībās.

Atbilstoši Civillikuma 1896. pantam noilguma termiņš ir skaitāms no prasījuma tiesības nodibināšanas brīža. Tas nozīmē, ka no brīža, kad Jums radās tiesības atprasīt aizdevumu saskaņā ar aizdevuma līgumu (vai tā pārkāpumu).

Kreditoru prasījumu atzīšana pārtrauc noilgumu, tomēr tiesību aktos nav konkrēti noteikts, kādā veidā parādniekam ir jāatzīst kreditora prasījums. Tādēļ strīda gadījumā tas būtu vērtējams tiesas ieskatā kopsakarā ar visiem faktiskajiem apstākļiem.

Kā norādījis Augstākās tiesas Senāts, tad kreditora prasījumu atzīšana no parādnieka puses var izpausties kā parāda dzēšanas uzsākšana, samaksājot daļu no tā. Tā var izpausties dokumentos vai izteikumos, no kuriem izriet, ka kreditoru prasījumi ir pamatoti, kā arī lūgumā pagarināt parādu dzēšanas termiņu un citās darbībās, piemēram, naudas nodošanā glabājumā zvērinātam notāram un tās glabāšanā ar mērķi apmierināt krediora prasījumu, iestājoties attiecīgiem nosacījumiem, ir šāda kreditora prasījuma atzīšana. Ja parādnieks veic lielāku maksājumu, nekā noteikts rēķinā par sniegtajiem pakalpojumiem konkrētā mēnesī un pirms jaunā mēneša rēķina, pastāvot vecākām saistībām, tas liecina gan par jaunākā, gan vecākā parāda atzīšanu.

Papildus vēršu uzmanību, ja aizdevums ir noticis komercdarbības ietvaros, tad no komercdarījumiem izrietošie prasījumi saskaņā ar Komerclikuma 406. pantu noilgst trīs gadu laikā (minētais termiņš ir piemērojams no 2010. gada 1. janvāra. Tām saistībām, kuras ir slēgtas pirms minētā datuma, bet kuras nav noilgušas, piemēro trīs gadu noilguma termiņu, kurš skaitāms no 2010. gada 1. janvāra. Ja pēc šāda aprēķina noilguma termiņš iznāk garāks par iepriekšējo noilguma termiņu, tad noilgums izbeidzas tajā dienā, kad tas būtu notecējis saskaņā ar Civillikumu vai citu normatīvo aktu).

Augstākās tiesas Senāts ir atzinis, ka, piemēram, ja komercsabiedrība tās dalībniekam izmaksā daļu no dividendēm, kuras viņam pienākas, trīs gadu noilguma termiņš arī tiek pārtraukts.

Tā kā situācijas aprakstā nav minēta informācija par to, vai kāda daļa no aizdevuma ir atmaksāta, kāda ir bijusi komunikācija ar parādnieku, un citi apstākļi, tad, ņemot vērā iepriekš minēto, lai izvērtētu, vai noilgums ir iestājies, aicinu Jūs vērsties pie jurista vai zvērināta advokāta, kurš kopsakarā ar Jūsu darījuma dokumentiem un faktisko situāciju varētu palīdzēt konstatēt noilguma iestāšanos vai apstākļus, kas noilgumu ir pārtraukuši.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas