E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24782
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
9
1
9

Kādus nodokļus un kur maksā pašnodarbinātais

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. novembrī, 2021
Kristaps

Sveicināti! Esmu sācis darboties kā pašnodarbinātais aplikācijā WOLT, piepelnot nedaudz papildu līdzekļu. Vēlos uzzināt par nodokļu apmaksu. Cik, kad un kur man tie ir jāapmaksā? Paldies!

A
atbild:
08. decembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Fiziskai personai, kura regulāri gūst ienākumus no darbu izpildes, pakalpojumu sniegšanas, Valsts ieņēmumu dienestā jāreģistrē saimnieciskā darbība. Tas izdarāms VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS).

Viena no iespējām ir maksāt pašnodarbinātā vispārējos nodokļus – tas ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) un pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Pašnodarbinātais VSAOI maksā reizi ceturksnī par mēnešiem, kuros gūti ienākumi, iesniedzot pašnodarbinātā ziņojumu.

IIN aprēķina un maksā reizi gadā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju nākamajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam. Saimnieciskās darbības veicējam gada ienākuma deklarācija jāiesniedz obligāti.

Par sociālo apdrošināšanu. Ja pašnodarbinātajam, kurš paralēli ir darba ņēmējs, saimnieciskās darbības ienākums mēnesī ir mazāks par valstī noteikto minimālo algu (500 eiro), obligātās iemaksas jāveic 10 procentu apmērā no faktiskā ienākuma – valsts pensiju apdrošināšanai.

Informācija par grāmatvedības un nodokļu jautājumiem saimnieciskās darbības veicējiem ir pieejama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē. Tajā ir norādīta iespēja izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli.

Saimnieciskās darbības reģistrēšana, deklarāciju un ziņojumu iesniegšana, iemaksu veikšana par ceturksni un iedzīvotāju ienākuma nodokļa samaksa par gadu – tas viss ir izdarāms EDS. Pieslēgties sistēmai var ar portāla Latvija.lv autentifikācijas līdzekļiem, tie ir internetbankas vai e-paraksts. Ja rodas neskaidrības, kas un kā jādara, lai reģistrētos, un arī turpmāk, jāsazinās ar VID. Ja esat EDS lietotājs, VID speciālistiem var uzdot jautājumus sadaļā “Sarakste ar VID”, izvēloties kategoriju “Jautājuma tēma”. Bet padomu var arī prasīt, zvanot uz konsultatīvo tālruni 67120000.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas