E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24781
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas

Vai politiski represētai personai ir piemaksa pensijai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. novembrī, 2021
Anda

Labdien! Es esmu politiski represēta pensionāre, Latvijas valsts pilsone. Mana dzimšanas vieta ir Latvijas cietums. Vai man pienākas papildu piemaksa pensijai?

A
atbild:
06. decembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par valsts pensijām” atsevišķa piemaksa kā papildu summa pie pensijas politiski represētām personām nav paredzēta.

Likums noteic, ka, piešķirot vecuma pensiju politiski represētajām personām ar apdrošināšanas stāžu sievietēm — ne mazāku par 20 gadiem – to uzkrātais pensijas kapitāls indeksējams ar koeficientu 1,1.

Ikgadējā pensiju indeksācijā, kurā palielina tikai noteiktu pensijas summu, politiski represētajām personām tiek indeksēts viss pensijas apmērs.

Pensija ir ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekams ienākums. Personai, kurai ir noteikts politiski represētās personas vai nacionālās pretošanās kustības dalībnieces statuss, ir tiesības uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojumu – 1848 eiro gadā vai 154 eiro mēnesī.

Politiski represētajām personām ir arī citi valsts noteiktie atvieglojumi, piemēram, nekustamā īpašuma nodoklim. Arī veselības aprūpē no pacienta iemaksas politiski represētās personas ir atbrīvotas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas