E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24766
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Policijai jāsniedz neatliekamā palīdzība personām, kuras cietušas nelaimes gadījumā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2021
Emils

Vai pašvaldības policijas amatpersonām drīkst kā darba uzdevumu likt strādāt pludmales glābšanas stacijā? Ņemot vērā  likuma “Par policiju” 3. pantā minēto, ka aizliegts iesaistīt policiju tādu uzdevumu izpildē, kuri nav noteikti Latvijas Republikas likumos.

A
atbild:
02. decembrī, 2021
Linda Ņikona
LV portāls

Tiesa, ka likuma “Par policiju” (turpmāk – likums) 3. panta otrā daļa aizliedz iesaistīt policiju tādu uzdevumu pildīšanā, kuri nav noteikti Latvijas Republikas likumos.

Vienlaikus tā paša panta pirmajā daļā noteikts, ka policijas uzdevumi ir:

  • garantēt personu un sabiedrības drošību;
  • novērst noziedzīgus nodarījumus un citus likumpārkāpumus;
  • atklāt noziedzīgus nodarījumus, meklēt personas, kas izdarījušas noziedzīgus nodarījumus;
  • likumā paredzētajā kārtībā sniegt palīdzību iestādēm, privātpersonām un personu apvienībām to tiesību aizsardzībā un ar likumu noteikto pienākumu realizācijā;
  • savas kompetences ietvaros izpildīt administratīvos sodus un kriminālsodus.

Saskaņā ar likuma 2.1 pantu pašvaldības policijas darbinieks ir persona, kura ieņem pašvaldības vai pašvaldību kopīgi iedibinātu policijas amatu un pilda šajā likumā noteiktos pienākumus:

  • attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā;
  • citas pašvaldības administratīvajā teritorijā, kura deleģējusi šajā likumā noteikto uzdevumu izpildi;
  • to pašvaldību teritorijās, kuras ir izveidojušas kopīgu pašvaldības policiju.

Policijas darbinieka pamatpienākumi ir noteikti likuma 10. pantā. Tajā paredzēts, ka policijas darbiniekam tostarp ir pienākums ne tikai  nodrošināt kārtību uz ceļiem, ielās, laukumos, parkos, sabiedriskā transporta līdzekļos, lidostās, ostās, stacijās un citās publiskās vietās, lai garantētu personu un sabiedrības drošību, bet arī sniegt neatliekamo palīdzību personām, kuras cietušas likumpārkāpumu rezultātā, nelaimes gadījumos vai atrodas bezpalīdzības stāvoklī, arī tad, ja tās reibuma stāvoklī zaudējušas spēju patstāvīgi pārvietoties vai var nodarīt kaitējumu apkārtējiem vai pašas sev, kā arī sniegt palīdzību nepilngadīgām personām, kas palikušas bez vecāku vai viņu aizstājēju uzraudzības.

Proti, tas, ka likums tiešā veidā neparedz policijas kompetenci glābšanas darbu veikšanā peldvietās, vēl nenozīmē, ka attiecīgais uzdevums neietilpst policijas pienākumos. Arī glābšanas darbu veikšana peldvietās ir personu un sabiedrības drošības garantēšana.

Piemēram, atbilstoši Rīgas domes nolikuma Nr. 39 “Rīgas pašvaldības policijas nolikums”, kas izdots saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 28. pantu un likuma “Par pašvaldībām” 21. panta pirmās daļas 8. punktu, 4.10. punktam papildus ārējos normatīvajos aktos noteiktajai pašvaldības policijas kompetencei Rīgas pašvaldības policija veic arī glābšanas darbus uz ūdens peldvietās iekšējos un Baltijas jūras līča piekrastes ūdeņos, kā arī Rīgas pilsētas pašvaldības izveidotajās ūdens atpūtas vietās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas