E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24613
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Ārvalstīs pieņemtā nolēmuma atzīšana un izpildīšana Latvijā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. oktobrī, 2021
Ilga

Labdien! Igaunijā persona ir notiesāta par kontrabandu, un viņai piespriesta akcīzes nodokļa nomaksa. Vai Igaunija var pārcelt šo sodu uz Latviju, un kā notiks piedziņa, ja personai oficiāli ir minimālās algas ienākums un mājas hipotēka, ko maksā radinieki?

A
atbild:
23. novembrī, 2021
Olga Lauva
juriste

Ārvalstī piespriestā soda atzīšanas un izpildīšanas procesu Latvijā var iedalīt vairākos posmos.

Pirmajā posmā Tieslietu ministrija, saņēmusi ārvalsts vai Eiropas Savienības (turpmāk – ES) lūgumu par noteiktā soda atzīšanu un izpildīšanu Latvijā, atbilstoši Kriminālprocesa likuma (turpmāk – KPL) 754. panta pirmajai daļai desmit dienu, bet, ja lietas materiālu apjoms sevišķi liels, tad trīsdesmit dienu laikā veic pārbaudi, vai ārvalsts kompetentā iestāde savam lūgumam ir pievienojusi visus nepieciešamos materiālus, kā arī nepieciešamības gadījumā nodrošina dokumentu tulkojumu.

Otrajā posmā pēc lūguma pārbaudes veikšanas Tieslietu ministrija nosūta lūguma materiālus Latvijas kompetentajai tiesai pēc notiesātās personas dzīvesvietas, bet, ja dzīvesvieta nav zināma, tad pēc Tieslietu ministrijas adreses atbilstoši KPL 754. panta ceturtajai daļai. Piemēram, lietās par ārvalstī piespriestā brīvības atņemšanas soda izpildīšanu Latvijā Tieslietu ministrija atsevišķos gadījumos, pirms saņemt ārvalsts lūgumu, sniedz savu viedokli par piekrišanu saņemt tādu lūgumu vai atteikšanos saņemt lūgumu. Ja ES dalībvalstī notiesātā persona atrodas Latvijā, Tieslietu ministrija nepieciešamības gadījumā organizē personas aizturēšanu, pagaidu apcietinājuma un drošības līdzekļa piemērošanu KPL noteiktajā kārtībā un termiņā. Svarīgi ir atzīmēt, ka, saņemot no Tieslietu ministrijas ārvalsts lūgumu, Latvijas kompetentās tiesas tiesnesim atbilstoši KPL 759. panta pirmajai daļai ir jāizvērtē lūguma izpildes nosacījumi un atteikuma iemesli, pieņemot vienu no diviem lēmumiem – par piekrišanu atzīt un izpildīt ārvalstī piespriesto sodu vai arī atteikšanos atzīt un izpildīt ārvalstī vai ES dalībvalstī piespriesto sodu.

Trešais un ceturtais posms ir iespējams tikai tādā gadījumā, ja otrajā posmā Latvijas kompetentās tiesas tiesnesis ir pieņēmis lēmumu par piekrišanu atzīt un izpildīt ārvalstī piespriesto sodu Latvijā. Trešajā posmā ārvalstī vai ES dalībvalstī piespriestā soda izpildei Latvijā kompetentās tiesas tiesnesis pieņem lēmumu par izpildāmā soda veida un apmēra noteikšanu, kuru regulē KPL 760. pants. Savukārt ceturtais posms ārvalstī piespriestā soda izpildei Latvijā ir tiesas paša soda izpildes kontrolēšana, kā arī sodu izpildes rezultātu paziņošana ārvalstij par attiecīgā soda izpildes rezultātiem Latvijā. (Skatīt: Latvijas Republikas Augstākā tiesa. Tiesu prakse lietās par ārvalsts noteikto sodu izpildīšanu Latvijā, Rīga, 2015, 7. lpp.).

Tāpat aicinātu jūs sazināties ar Tieslietu ministriju, Starptautisko sadarbības departamentu, kas veic korespondenta funkcijas. Korespondenta loma ir sniegt informāciju par Latvijas dalību tiesiskajā sadarbībā krimināllietās, sniegt viedokli par tiesiskās sadarbības aktuālākajiem jautājumiem, sniegt palīdzību citu valstu kontaktpunktiem un korespondentiem par kārtību, kā Latvijā tiek realizēta tiesiskā sadarbība.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas