E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24409
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Ja nelaiž kopīpašumā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2021
Inga

Labdien! Jautājums par īrniekiem. Mums ar vīru ir kopīpašums, kuru izīrējis vīrs vienpersonīgi, bez manas piekrišanas. Tiesa ilgst vairākus gadus, un dzīvoklis vēl nav sadalīts. Dzīvokli izīrē vīrs un atsakās mani dzīvoklī ielaist. Pati dzīvoklī netieku, jo nav atslēgas. Kā es, būdama līdzīpašniece, varu ieiet dzīvoklī, ja vīrs mani tur nelaiž un man nav atslēgu? Kā lai noskaidroju, kas ir īrnieki, ja saimnieciskā darbība VID nav reģistrēta? Policija teica, ka šādu jautājumu nerisina. Paldies!

A
atbild:
11. oktobrī, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Civillikuma 1068. pants nosaka: rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu, kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās, drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu; bet, ja kāds no viņiem rīkojas atsevišķi, tad šī rīcība ne vien nav spēkā, bet arī uzliek pēdējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus, kas viņiem ar to nodarīti.

1069. pants noteic, ka visi kopīpašnieki samērīgi ar katra daļu saņem visus labumus, kādus kopējā lieta dod, un tādā pašā samērā arī nes zaudējumus, kādi tai ceļas.

Kopējās lietas augļi piekrīt atsevišķiem kopīpašniekiem, samērīgi ar katra daļu tajā.

Lai precīzāk atbildētu uz jūsu jautājumu, būtu vajadzīgs iepazīties ar visiem dokumentiem. Turklāt, cik saprotams, pašlaik norit arī tiesas darbi par dzīvokļa īpašuma sadalīšanu.

Par kopīpašumā esoša dzīvokļa izīrēšanu, atslēgu nedošanu utt. šajā gadījumā būtu ieteicams vērsties pēc juridiskās palīdzības pie zvērināta advokāta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas