E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24387
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā maksā pabalstus, ja nākamais grūtniecības atvaļinājums sākas BKA laikā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. oktobrī, 2021
Kristīne

Labdien! Vēlos noskaidrot par pabalstiem bērniem ar mazu vecuma starpību. Janvārī man sākas nākamais dekrēta atvaļinājums, bet vecāku pabalstu un bērnu kopšanas pabalstu par iepriekšējo bērnu būtu jāsaņem līdz 2022. gada martam (ieskaitot). Vai, esot nākamajā dekrēta atvaļinājumā, es zaudēšu iespēju saņemt vecāku pabalstu un bērnu kopšanas pabalstu no janvāra līdz martam? Paldies, jau iepriekš!

A
atbild:
26. oktobrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā par visu grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku. Lai saņemtu maternitātes pabalstu, svarīgi, lai sievietei darba devējs būtu pārtraucis bērna kopšanas atvaļinājumu un piešķīris grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu. Divos atvaļinājumos vienlaikus darba ņēmējs nevar atrasties.

Laikā, kad saistībā ar jaunu grūtniecību sieviete saņem maternitātes pabalstu, vecāku pabalsts tiek izmaksāts 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra. Vecāku pabalstu piešķirtajā apmērā izmaksā, ja pabalsta saņēmējs atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Tā kā darba devējs pārtrauc bērna kopšanas atvaļinājumu, lai piešķirtu grūtniecības, pēc tam dzemdību atvaļinājumu, vecāku pabalsts par periodu, kad persona neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā un šajā periodā saņem ienākumu aizvietojumu maternitātes pabalsta veidā, izmaksā 30% no piešķirtā pabalsta apmēra. Vienlaikus var saņemt bērna kopšanas pabalstu par iepriekšējo bērnu.

Konkrētāku informāciju individuālā situācijā jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, viena no iespējām ir rakstīt uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas