E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24298
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3
3
3

Kā rīkoties, ja netiek pildīts tiesas spriedums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. septembrī, 2021
Nataļja

Labdien! Kur man vērsties un kā rīkoties, ja netiek pildīts tiesas spriedums? Laulības šķiršanas procesā tiesa bijušajam vīram lika atmaksāt man pusi no tiesas izdevumiem (10.07.2020.), bet viņš līdz šim brīdim neko nav samaksājis.

A
atbild:
05. oktobrī, 2021
Signe Laizāne
LV portāls

Jums jāvēršas tiesā, kura pieņēma attiecīgo spriedumu, un jālūdz izpildraksts, ar ko jādodas pie zvērināta tiesu izpildītāja. Šis ir maksas pakalpojums, par ko vajadzēs samaksāt valsts nodevu.

Izpildu raksts ir apliecinājums tam, ka šis spriedums labprātīgi nav izpildīts un tādējādi tas ir izpildāms piespiedu kārtībā. Tātad izpildraksts jāizņem tikai tad, ja parādnieks spriedumu nepilda.

Atbilstoši Civilprocesa likumam tiesas spriedumam par naudas piedziņu tiek noteikts labprātīgas izpildes termiņš, izņemot gadījumus, kad spriedums izpildāms nekavējoties. Likums noteic, ka labprātīgas izpildes termiņš nedrīkst būt garāks par 10 dienām no sprieduma spēkā stāšanās dienas. Tātad, ja tiesas sprieduma izpildei ir noteikts labprātīgas izpildes termiņš un spriedums nav izpildīts, tiesa izraksta izpildu rakstu pēc labprātīgas izpildes termiņa izbeigšanās.

Pēc tam izpildu raksts kopā ar pieteikumu ir jāiesniedz zvērinātam tiesu izpildītājam, kurš Latvijas Republikā ir tiesīgs veikt piespiedu piedziņas darbības. Pie tiesu izpildītāja jāvēršas klātienē, ievērojot teritoriālo piekritību atbildētāja dzīvesvietā. Piekritību iespējams noskaidrot tiesu izpildītāju padomes mājaslapā www.lzti.lv.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas