E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24230
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Ko nozīmē ieraksts “īpašums daļēji sadalīts dzīvokļa īpašumos”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. septembrī, 2021
Aivars

Labdien! Iepazīstoties ar šo e-konsultāciju, nav saprotams, vai tiešām tā ir, ka “dzīvojamā māja nevar būt daļēji sadalīta dzīvokļu īpašumos, tā vai nu ir privatizācijas procesa ietvaros pilnībā sadalīta dzīvokļu īpašumos, vai ir kopīpašums”. Jo, pēc kadastra skatoties, redzu, ka, piemēram, Jelgavā, Zvejnieku ielā 15, ir norādīts: pazīme par sadali dzīvokļa īpašumos: daļēji sadalīts. Ko tad nozīmē daļēji sadalīts? Paldies!

A
atbild:
24. septembrī, 2021
Valsts zemes dienests
Hardijs Lāns, vecākais sabiedrisko attiecību speciālists

Patlaban daudzdzīvokļu dzīvojamo māju sadalot dzīvokļa īpašumos, Valsts zemes dienests vienlaikus visus dzīvojamajā mājā esošos dzīvokļus Kadastra informācijas sistēmā reģistrē kā nekustamos īpašumus un katram dzīvoklim aprēķina kopīpašuma domājamās daļas.

Šādi sadalītām daudzdzīvokļu mājām datu publicēšanas un e-pakalpojumu portālā kadastrs.lv pie būves datiem ir redzama pazīme – īpašums ir pilnībā sadalīts dzīvokļa īpašumos.

Savukārt tām dzīvojamajām mājām, kuras savulaik tika nodotas privatizācijai, dzīvokļa īpašumu izveide un reģistrācija Kadastra informācijas sistēmā notiek pakāpeniski, jo saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” dzīvokļus, mākslinieku darbnīcas to īrnieki un nomnieki privatizē brīvprātīgi. Tas nozīmē, ka dzīvokļu īpašnieki, kuri ieguvuši tos īpašumā, dažādos laikos ir slēguši pirkuma līgumus un attiecīgi arī dažādos laikos ierosinājuši dzīvokļa īpašuma reģistrāciju.

Šādos gadījumos Kadastra informācijas sistēmā nav reģistrēti visi dzīvojamajā mājā esošie dzīvokļa īpašumi, jo kāda no tajā esošajām telpu grupām vēl nav iekļauta dzīvokļa īpašuma sastāvā.  Šādām mājām datu publicēšanas un e-pakalpojumu portālā kadastrs.lv pie būves datiem ir redzama pazīme – īpašums daļēji sadalīts dzīvokļa īpašumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas