E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24072
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi

MUN režīmu var izvēlēties, ja fiziskā persona nav reģistrēta PVN maksātāja

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. augustā, 2021
Irina

Labdien! Esmu reģistrēta kā fiziskā persona, kas veic komercdarbību (mikronodokļa maksātājs). Esmu saņēmusi piedāvājumu no viena ražotāja (Eiropas Savienībā) kļūt par komercaģentu, pelnot komercaģenta komisiju (provīziju). Saprotu, ka mikrouzņēmumam no 2021. gada 1.janvāra nav tiesību tikt pie PVN un es nevaru sadarboties ar kompānijām ārpus Latvijas. Vai es varu reģistrēt sevi kā komercaģentu (papildus pašreizējam statusam), un kādi nodokļi no provīzijas man jāmaksā VID? Paldies!

A
atbild:
07. septembrī, 2021
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Valsts ieņēmumu nodokļu speciālisti norāda: reģistrācijai VID PVN maksātāju reģistrā ir saistošas Pievienotās vērtības nodokļa likuma 55. panta “Vispārīgie noteikumi nodokļa maksātāja reģistrācijai VID PVN maksātāju reģistrā”, 56. panta “Personas, ko reģistrē VID PVN maksātāju reģistrā”, 57. panta “Noteikumi iekšzemes nodokļa maksātāja reģistrācijai VID PVN maksātāju reģistrā preču iegādei Eiropas Savienības teritorijā” un 59. panta “Iekšzemes nodokļa maksātāja tiesības nereģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā” tiesību normas.

Pievienotās vērtības nodokļa likuma 19. panta pirmajā un otrajā daļā ir noteikti darījuma vietas noteikšanas vispārīgie principi.

Saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma normām iekšzemes nodokļa maksātājam ir obligāts pienākums reģistrēties VID  PVN maksātāju reģistrā, ja iestājas vismaz viens no šiem apstākļiem:

  • iepriekšējo 12 mēnešu periodā kopējā ar PVN apliekamo darījumu vērtība bez nodokļa pārsniedz 40 000 eiro;
  • tiek sniegti tādi pakalpojumi Eiropas Savienības (turpmāk – ES) citas dalībvalsts reģistrētam nodokļa maksātajam, kuriem darījuma vietu nosaka saskaņā ar Pievienotas vērtības nodokļa likuma 19. panta pirmo daļu;
  • no citas ES dalībvalsts vai no jebkuras trešās valsts vai trešās teritorijas personas, kas neveic saimniecisko darbību iekšzemē, ir saņemti pakalpojumi, kuru sniegšanas vietu nosaka saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 19. panta pirmo daļu;
  • tiek veikta preču iegāde ES teritorijā, un šo preču kopējā vērtība kalendāra gadā sasniedz vai pārsniedz 10 000 eiro.

Ievērojot minēto, ja fiziska persona (saimnieciskās darbības veicējs) sniedz komercaģenta pakalpojumu citas dalībvalsts reģistrētam PVN maksātājam, tad tai pirms šo pakalpojumu sniegšanas ir pienākums reģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā.

Savukārt, ja fiziska persona (saimnieciskās darbības veicējs) sniedz komercaģenta pakalpojumu citas ES dalībvalsts nereģistrētam PVN maksātājam, tad tā ir tiesīga nereģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā līdz tās veikto ar PVN apliekamo darījumu vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā nebūs pārsniegusi 40 000 eiro, ja vien neiestājas citi nosacījumi reģistrācijai VID PVN maksātāju reģistrā. Pārsniedzot reģistrācijas slieksni, nodokļa maksātājam ir jāreģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā.

Fiziskā persona, kas reģistrēta Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēja, mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanas režīmu var izvēlēties, ja minētā persona nav reģistrēta pievienotās vērtības nodokļa maksātāja.

Ja mikrouzņēmums kļūst vai tam jākļūst par reģistrētu pievienotās vērtības nodokļa maksātāju saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likumu, tas zaudē mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu ar nākamo taksācijas periodu.

Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam 2021. gadā ir tiesības mainīt mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu un kļūt par iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāju un maksāt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no saimnieciskās darbības ienākuma vispārējā kārtībā ar nākamā ceturkšņa pirmo datumu, līdz kārtējā ceturkšņa pēdējā mēneša piecpadsmitajam datumam iesniedzot pieteikumu Valsts ieņēmumu dienestam.

Saimnieciskās darbības veids jāprecizē Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) sadaļā “Dokumenti” – “No veidlapas” – “Nodokļu maksātāja pamatdarbības veida un reģistrācijas datu izmaiņu veidlapa” – “Nodokļu maksātāja (fiziskas personas) reģistrācijas dati”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas