E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24057
Lasīšanai: 2 minūtes
1
4
1
4

Parādsaistību noilgums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. augustā, 2021
Inesa

Labdien! 2007. gadā ņēmu aizdevumu “Norvik” bankā, 2011. gadā es to atmaksāju pēc grafika, bet 2021. gadā saņēmu vēstuli, kurā teikts, ka mans parāds 62 eiro apmērā ir pārskaitīts “Inkaso”. Kad sāku domāt, no kurienes parāds radies, banka mani informēja, ka man ir parāds no 2011. gada: 3,15 eiro. Man neviens par šo parādu nav teicis 10 gadus. Un kā var rasties parāds, ja maksājums tika veikts tieši bankas filiālē? Kāpēc man jāmaksā šis palielinātais parāds, ja neviens mani par to nebija informējis? Turklāt viņi pieprasīja no manis 20 eiro un 25 eiro par sagatavoto līgumu, kuru es neprasīju, un maksājumu grafiku, ko, protams, es nesaglabāju 14 gadus.

A
atbild:
03. septembrī, 2021

Nezinot visus lietas faktiskos apstākļus, nevaram sniegt pilnīgu un precīzu atbildi.

Jums vajadzētu vērsties pie “Norvik” bankas un noskaidrot visus neskaidros jautājumus: uz kāda pamata jums ir izveidojušās nenokārtotas finanšu saistības, kādēļ ilgstoši par to neesat bijis informēts.

Par parādsaistību noilgumu varam paskaidrot: Civillikuma 1893. pants noteic, ka saistību tiesības izbeidzas, ja tiesīgā persona tās pienācīgi neizlieto likuma noteiktā noilguma termiņā. Tātad, ja kreditors nebūs tiesā vērsies desmit gadu laikā no parādsaistību iestāšanās brīža, iestāsies noilguma termiņš. 

Noilgums ir pārtraukts, ja tā tecējuma laikā parādnieks kaut kādā kārtā atzīst kreditora prasību.

Tāpat paskaidrojam, ka izteikts atgādinājums parādniekam pārtrauc noilgumu (piemēram, ierakstīta vēstule ar atgādinājumu par parādsaistībām).

Komerclikuma 406. pants nosaka: no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas