E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24048
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja vēlas samainīt divus zemesgabalus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. augustā, 2021
Gints

Labdien! Kā ērtāk (pirkuma, maiņas līgums) ir samainīt gandrīz vienādus zemesgabalus LIZ pēc platības? Esam brālis un māsa un maināmies ar zemesgabaliem. Ar kādām izmaksām jārēķinās? Vai īpašuma nosaukums ir piesaistīts kadastra numuram? Ja mainām zemesgabalus, vai nosaukums saglabājas? Paldies!

A
atbild:
06. septembrī, 2021

Valsts zemes dienests skaidro, ka nekustamā īpašuma nosaukumu piešķir pašvaldība nekustamajam īpašumam, nevis konkrētai zemes vienībai.

Līdz ar to, ja katrā īpašumā ir tikai viena zemes vienība, tad:

  • īpašnieki var apmainīties tikai ar zemes vienībām, tas ir, mainīt esošo nekustamo īpašumu sastāvu. Šajā gadījumā katram no īpašniekiem īpašumā paliks jau esošais nekustamais īpašums ar tam jau sākotnēji piešķirto nosaukumu, bet mainīsies tikai īpašuma sastāvs (tiem piederošās zemes vienības);
  • īpašnieki var apmainīties ar nekustamajiem īpašumiem (jo šajā gadījumā šī viena zemes vienība arī ir viss nekustamais īpašums). Savstarpēji apmainoties ar nekustamajiem īpašumiem, īpašnieki iegūs īpašumu ar tam jau sākotnēji piešķirto nosaukumu. Piešķirtais īpašuma nosaukums, mainoties īpašuma īpašniekam, netiek mainīts.

Savukārt, ja īpašumā ir vairākas zemes vienības, tad, savstarpēji apmainoties ar vienu no zemes vienībām, īpašniekiem īpašumā paliek tas pats nekustamais īpašums ar tam jau sākotnēji piešķirto nosaukumu, mainīsies tikai īpašuma sastāvs.

Ja no nekustamā īpašuma, kurā ietilpst divas vai vairākas zemes vienības, kuras attēlotas vienā zemes robežu plānā, vēlas nodalīt vienu zemes vienību, pirms minētās darbības katrai īpašumā ietilpstošajai zemes vienībai ir jāizgatavo jauns zemes robežu plāns. Plānu izgatavošana ir maksas pakalpojums, un to veic zemes kadastrālā uzmērīšanā sertificēta persona: mērnieks vai atsevišķos gadījumos – Valsts zemes dienests.

Lai reģistrētu izmaiņas nekustamajos īpašumos, īpašniekiem jāvēršas ar nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatā. Pēc izmaiņu reģistrācijas zemesgrāmatā Valsts zemes dienests saņems attiecīgus paziņojumus no Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas un Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā veiks attiecīgās izmaiņas. Datu aktualizācija Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā šajā gadījumā ir bez maksas.

Par atsavinājuma (pirkuma, maiņas) līgumiem fiziskām personām ir valsts nodeva 1,5% no nekustamā īpašuma vērtības. Vairāk par nodevām, kas saistītas ar zemesgrāmatu, var uzzināt šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas