E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24041
Lasīšanai: 4 minūtes
16
16

Kādus pabalstus var saņemt viens no bērna vecākiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. augustā, 2021
Indra

Labdien! Kad var pieteikties paternitātes pabalstam: kad oficiāli ir pagarināta B lapa / otrs maternitātes pabalsts? Vai to var izdarīt portālā latvija.lv, vai arī jāiet uz VSAA? Vai tad, kad oficiāli ir pagarināta otrā B lapa, māte var pieteikties maternitātes, ģimenes, bērna piedzimšanas un vecāku pabalstiem? Cik saprotu, māte izvēlas ņemt BKA uz 1 vai 1,5 gadiem. Vai to var izdarīt portālā latvija.lv, vai arī jādodas uz VSAA? Kad to var izdarīt? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
25. augustā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociāli apdrošinātiem vecākiem – darba ņēmējiem vai pašnodarbinātajiem, kas veic obligātās iemaksas, – ir tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem.

Maternitātes pabalstu pirms un pēc dzemdībām var saņemt sieviete, kurai ārsts ir izsniedzis darbnespējas lapu B saistībā ar grūtniecības vai dzemdību atvaļinājumu. Pabalsta pirmo daļu izmaksā pirms dzemdībām par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 dienām, ja topošā māte līdz 12. grūtniecības nedēļai ir stājusies medicīniskajā uzskaitē. Maternitātes pabalsta pirmo daļu izmaksā pirms dzemdībām, kad noslēgta darbnespējas lapa B saistībā ar grūtniecību. Pabalsta otro daļu par dzemdību atvaļinājuma 56 vai 70 kalendārajām dienām izmaksā pēc bērna piedzimšanas.

Paternitātes pabalstu maksā bērna tēvam par 10 kalendāro dienu atvaļinājumu, kas piešķirts sakarā ar bērna piedzimšanu. Šis atvaļinājums ir jāizmanto līdz bērna divu mēnešu vecumam.

Vecāku pabalstu maksā vienam no vecākiem. Vecāku pabalsta apmēru nosaka atkarībā no tā, kādu tā saņemšanas ilgumu izvēlas: ja līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai, tad pabalsts ir 60% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas; ja līdz bērna pusotra gada vecumam – 43,75% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Ja pabalsta saņēmējs atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, pabalstu izmaksā aprēķinātajā apmērā; ja strādā – maksā 30% no aprēķinātā pabalsta.

Darbiniekam ir jāiesniedz iesniegums darba devējam attiecīgā atvaļinājuma piešķiršanai.

Lai būtu tiesības saņemt maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu, noteiktu laiku ir jābūt veiktām sociālās apdrošināšanas iemaksām:

  • ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā dienai, no kuras tiek izsniegta darbnespējas lapa B, vai
  • ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Neatkarīgi no nodarbinātības viens no vecākiem var saņemt:

  • vienreizēju bērna piedzimšanas pabalstu – 421,17 eiro;
  • bērna kopšanas pabalstu līdz bērna pusotram gadam –171 eiro mēnesī;
  • ģimenes valsts pabalstu no bērna viena gada vecuma – par pirmo bērnu ģimenē 11,38 eiro mēnesī.

Visus pabalstus Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai var pieprasīt elektroniski, izmantojot portālu latvija.lv. Pabalstus vienuviet var atzīmēt, izvēloties portālā latvija.lv e-pakalpojumu “E-iesniegums VSAA pakalpojumiem”.

Informācija par pabalstiem ģimenēm ar bērniem ir pieejama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Ja ir kādas neskaidrības saistībā ar pabalstiem, jāsazinās ar VSAA.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas