E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24006
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Bērni neatbild par vecāka parādsaistībām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. augustā, 2021
Indra

Labdien! Situācija ir tāda, ka mātei bija/ir 3 bērni (bērnus atņēma bāriņtiesa). Tēvs pakārās, jo bērnus izmantoja se..., situācija izvērtās tāda, ka atņēma bērnus. Mātei tagad jāmaksā bērniem uzturlīdzekļi, bet viņai nav par ko maksāt šos uzturlīdzekļus (kad strādā, tad automātiski tiek nauda vilkta nost, bet ar to nepietiek nosegt parādu, 16 000 EUR. Protams, katru mēnesi parāds aug). Māte saprot, ka šo viņa nevarēs apmaksāt. Šai mātei īpašumu nav (un vispār nav ko no viņas paņemt). Vai šajā situācijā ir iespējams kaut ko darīt? Pirms dažām dienām zvanīja, cik es sapratu, parādu piedzinējs un sacīja, ka šī nauda būs jāapmaksā viņas trijiem bērniem. Vai tā ir taisnība?

A
atbild:
01. septembrī, 2021

Civilprocesa likuma 1. pielikuma “Mantas saraksts, uz kuru nevar vērst piedziņu pēc izpildu dokumentiem” 3. punkts noteic, ka piedziņas vēršanai pēc izpildu dokumentiem nav pakļauta šāda veida manta un priekšmeti, kas pieder parādniekam vai ir viņa daļa kopīpašumā: nauda minimālās mēneša darba algas apmērā uz parādnieku, katru viņa ģimenes locekli un apgādībā esošu personu, bet uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – nauda 50% apmērā no minimālās mēneša darba algas uz parādnieku, katru viņa ģimenes locekli un apgādībā esošu personu.

Līdz ar to bērnu mātei viņas norēķinu kontā paliek vismaz 50% no minimālās mēneša darba algas; ja bērnu māte saņem summu, kas ir mazāka par valstī noteikto minimālo algu, piedziņa uz šo summu netiek vērsta.

Ja bērnu māte vēlas samaksāt parādu, pastāv iespēja mēģināt vienoties par parāda atmaksu saskaņā ar sagatavoto un saskaņoto maksājuma grafiku.

No bērniem parāds var tikt piedzīts tikai mātes nāves gadījumā, atklājoties mantošanas lietai.

Saskaņā ar Civillikuma 701. un 705. pantu, ja bērni šajā situācijā pieņemtu mantojumu, tad viņi pārņemtu gan mātes aktīvus (naudas līdzekļus, nekustamo īpašumu, daļas uzņēmumā u. c., kas uz mātes vārda tika reģistrēts), gan pasīvus (t. i., saistības, ko māte ir uzņēmusies: kredīta maksājumus, līzingu, parādsaistību utt.), un attiecīgi pienākums segt parādu gultos uz bērniem kā mantiniekiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas