E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24001
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Ģimene
4
4

Bērna dzīvesvietas noteikšana pēc vecāku laulības šķiršanas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. augustā, 2021
Maris

Labdien! Ir strīds par to, pie kura no vecākiem bērns dzīvos. Cik bijusi darīšana ar bāriņtiesu, vienmēr ir izteikts viedoklis, ka mātei bērnu neviens nevar atņemt, bet man kā tēvam nav nekādu tiesību. Kamēr biju darbā, sieva ar bērnu pazuda no mūsu kopīgās dzīvesvietas, un kopš tā laika bērns dzīvo pie mātes. Sieva tiesā iesniedza pieteikumu par laulības šķiršanu. Kā tiks izvērtēts, pie kura vecāka bērns dzīvos? Vai par bērna dzīvesvietas noteikšanu tiks lemts laulības šķiršanas laikā, vai arī ir jāiesniedz prasība tiesā, lai bērns dzīvotu pie manis? Ja sieva drīkstēja ar bērnu pazust no kopīgās dzīvesvietas, vai es tieši tādā pašā veidā drīkstu paņemt bērnu un teikt, ka bērns tagad dzīvos pie manis? Vēl nav bijuši nekādi lēmumi par to, pie kura vecāka bērns dzīvos.

A
atbild:
19. augustā, 2021

Atbildot uz jūsu jautājumu, ir juridiski jāvērtē divi aspekti: abu vecāku pienākums rūpēties par savu bērnu (vecāku aizgādība) un arī bērna tiesības uzturēt kontaktus ar abiem vecākiem (bērna saskarsmes tiesības).

Civillikuma 77. pantā ir noteikts: “Tiesa laulību nešķir, ja laulātie nav vienojušies par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesību, bērna uzturlīdzekļiem, kopīgās mantas sadali vai attiecīgas prasības nav izšķirtas pirms laulības šķiršanas un netiek celtas kopā ar prasību par laulības šķiršanu.”

Savukārt Civillikuma 177. un 178. pantā ir noteikts: aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās.

Rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu.

Bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, t. i., ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu un viņa izglītošanu un audzināšanu (garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšana, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam).

Bērna uzraudzība nozīmē rūpes par bērna paša drošību un trešās personas apdraudējuma novēršanu.

Ar tiesībām noteikt bērna dzīvesvietu saprotama dzīvesvietas ģeogrāfiskā izvēle un mājokļa izvēle.

Rūpes par bērna mantu nozīmē gādību par bērna mantas uzturēšanu un izmantošanu tās saglabāšanai un vairošanai.

Kopā dzīvojoši vecāki aizgādību īsteno kopīgi.

Ja vecāki dzīvo šķirti, tad vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo.

Jautājumos, kas var būtiski ietekmēt bērna attīstību, vecāki lēmumu pieņem kopīgi. Vecāku domstarpības izšķir bāriņtiesa, ja likumā nav noteikts citādi.

Vecāku kopīga aizgādība izbeidzas, kad, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, tiek nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība.

Civillikuma 181. pantā ir noteikts: “Bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesība).” Vairāk par saskarsmes tiesībām lasiet LV portāla rakstā šeit.

Šķiroties ir būtiski ievērot jūsu bērna tiesības uz saskarsmi ar abiem vecākiem un ievērot Bērna tiesību aizsardzības likuma 6. pantā noteikto: “Tiesiskajās attiecībās, kas skar bērnu, bērna tiesības un intereses ir prioritāras.”

Savukārt bāriņtiesa ir katra pašvaldības izveidota aizbildnības un aizgādnības iestāde. Savā darbībā tā pamatojas uz normatīvajiem aktiem un publisko tiesību principiem. Proti, jebkuram bāriņtiesas atzinumam ir jābūt juridiski pamatotam.

Tāpat bāriņtiesa prioritāri nodrošina bērna vai aizgādnībā esošās personas tiesību un tiesisko interešu aizsardzību (atbilstoši Bāriņtiesu likuma 1. un 4. pantam).

Tiesa ņems vērā bāriņtiesas atzinumu jūsu situācijā, izvērtējot reālos bērna dzīves apstākļus, vajadzības (piemēram, to, kā bērns apmeklēs skolu, pie kura vecāka tiks nodrošināti bērnam vajadzīgie dzīves apstākļi, un citus apstākļus).

Bet saskarsmes tiesības – tiesības tikties ar bērnu – ir abiem vecākiem, tāpat arī pienākums uzturēt bērnu un rūpēties par viņu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas