E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23953
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Komunālo maksājumu parādu piedziņa

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2021
Marija

Labdien! Situācija ar neprivatizētu dzīvokli. Māte nomira 03.2021., palicis neprivatizēts dzīvoklis un parāds par komunālajiem maksājumiem (200 eiro) uz viņas vārda. Es, meita, dzīvoju ārzemēs, dzīvoklī nedzīvoju kopš 2010. gada, esmu arī izdeklarējusies. Martā uzrakstīju iesniegumu par to, ka līgumu par dzīvokļa turpmāko īri neplānoju slēgt, dzīvoklis nav vajadzīgs. Mantojumam arī neesmu pieteikusies. Tagad atnāk draudu vēstule no dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmuma, ka summa par komunālajiem pakalpojumiem ir jāsamaksā man (mēneša laikā). Kā pareizi rīkoties šajā situācijā?

A
atbild:
13. septembrī, 2021

Likums “Par dzīvojamo telpu īri” (vēsturiskā redakcija, jo ar 2021. gada 1. maiju minētais likums zaudēja spēku un spēkā šobrīd ir Dzīvojamo telpu īres likums, taču, ņemot vērā, ka parāds radās iepriekšējā likuma spēkā esības redakcijā, piemērojama ir attiecīgi spēku zaudējušā likuma redakcija) nosaka: ja jūs bijāt iemitināta šajā dzīvojamajā telpā kā īrnieka ģimenes loceklis (par to attiecīgi bija paziņots izīrētājam), tad jums ir solidāra atbildība par īres līguma izpildi. Minētā likuma 10. pants nosaka: īrnieka ģimenes locekļiem ir tādas pašas tiesības un pienākumi kā īrniekam. Pilngadīgajiem ģimenes locekļiem kopā ar īrnieku ir solidāra mantiskā atbildība par dzīvojamās telpas īres līguma saistībām.

Tādējādi, ja arī jūs šajās telpās nedzīvojat, bet bijāt iekļauta īres līgumā kā īrnieka ģimenes loceklis un telpu atstāšanas brīdī nepaziņojat izīrētājam par izstāšanos no īres līguma (kā pusei, kurai ir tiesības uz īres līgumu), jūs esat mantiski atbildīga par savas mātes (īrnieces) saistībām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas