E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23934
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kā izšķirt laulību, ja viens laulātais dzīvo Krievijā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2021
Vitalijs

Labdien! Es esmu Latvijas pilsonis, bet mana sieva – Krievijas pilsone. Dzīvojam dažādās valstīs, es Latvijā, viņa – Krievijā. Gribam šķirties. Kopēju bērnu un mantas nav. Kur un kā to var izdarīt attālināti? Satikties iespējas nav. Laulība tika noslēgta Krievijā.

A
atbild:
06. septembrī, 2021
Signe Laizāne
LV portāls

Attiecībās starp Latviju un Krievijas Federāciju ir spēkā divpusējs līgums par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām civilajās, ģimenes un krimināllietās.

Piekritīgo valsti laulības šķiršanas lietās nosaka pēc tiesiskās palīdzības līguma 28. panta noteikumiem. Atbilstoši tiem laulības šķiršanas lietās kompetentas ir tās līgumslēdzējas puses valsts iestādes, kuras pilsoņi laulātie bija pieteikuma iesniegšanas brīdī, tāpēc laulātajiem piemēro šīs līgumslēdzējas puses likumdošanu. Ja laulātajiem ir kopēja dzīvesvieta otras līgumslēdzējas puses teritorijā, tad kompetentas ir arī otras līgumslēdzējas puses attiecīgās iestādes. Ja laulības šķiršanas pieteikuma iesniegšanas brīdī viens no laulātajiem ir Latvijas pilsonis, bet otrs – Krievijas pilsonis un viens no viņiem dzīvo vienas, bet otrs – otras līgumslēdzējas puses teritorijā, tad ir kompetentas abu līgumslēdzēju pušu iestādes, turklāt tās piemēro savas valsts likumdošanu.

Tātad, ja viens no laulātajiem ir Latvijas pilsonis un dzīvo Latvijā, pieteikumu par laulības šķiršanu var iesniegt Latvijas Republikas tiesā.

Lai saņemtu precīzāku konsultāciju, aicinām sazināties ar Tieslietu ministrijas Starptautiskās sadarbības departamentu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas