E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23893
Lasīšanai: 2 minūtes

Mantu (auto) glabāšanai svešā īpašumā nepieciešams tiesisks pamats

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. augustā, 2021
Anete

Labdien! Man ir jautājums par mantošanas pienākumiem attiecībā uz mantotu kustamo īpašumu. Esam divas mantinieces, mantojums jau ir sadalīts pirms vairāk nekā diviem gadiem. Otras mantinieces kustamais īpašums (automašīna) atrodas manis mantotajā īpašumā: garāžā. Šo garāžu ir nepieciešams atbrīvot no mantotās automašīnas. Ar otru mantinieci ir runāts par nepieciešamību automašīnu izvākt no garāžas, bet manus lūgumus viņa ignorē. Kā šādā situācijā varu rīkoties? Vai ir kāds likuma pants, pēc kura varu piespiest šo automašīnu izvākt no sava īpašuma? Paldies!

A
atbild:
06. septembrī, 2021
Signe Laizāne
LV portāls

Ja garāža ir jūsu īpašums un puses nav vienojušās/nespēj vienoties par automašīnas glabāšanas kārtību, tad jums ir tiesības uz savu aizskarto vai apstrīdēto civilo tiesību vai ar likumu aizsargāto interešu aizsardzību tiesā.

Taču pirms prasības celšanas tiesā, iespējams, šo situāciju starp pusēm var risināt konstruktīvu sarunu ceļā. Ja tas nav izdevies, tad jūs varat nosūtīt personai brīdinājuma vēstuli, noliekot termiņu auto izvākšanai. Ja termiņā noteiktās darbības (parasti – 30 dienas) netiek veiktas, tad jums ir tiesības celt tiesā prasību par mantu (auto) izlikšanu no nekustamā īpašuma. Tā kā aizskartajai pusei (jums), iespējams, rodas zaudējumi no šāda glabājuma (persona bez tiesiska pamata glabā mantas svešā nekustamajā īpašumā) vai aizskartā persona šajā sakarā nevar gūt peļņu no nekustamā īpašuma, tiesiskās attiecības var risināt, arī noslēdzot nomas vai glabājuma līgumu. Ja neizdodas vienošanos panākt sarunu ceļā, iespējama prasība tiesā par piespiedu nomas līguma noslēgšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas