E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23874
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja cauri īpašumam ierīko ūdensvadu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2021
Ligita

Uz mana zemesgabala atrodas veikals. Veikala īpašnieki grib ēku pieslēgt pie centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas. Lai pieslēgtos, nepieciešams rakt pāri visam zemesgabalam. Kādi saskaņojumi man kā zemes īpašniekam viņiem jādod? Vai es kā zemes īpašnieks varu nedot savu piekrišanu rakšanas darbiem, un kādas tam būtu sekas? Nevēlos, lai zemesgabals tiktu rakts, jo ūdensvads manam zemesgabalam būs kā apgrūtinājums un samazinās kadastrālo vērtību. Ja piekrišanu dodu, vai par darbu veikšanu būtu jāslēdz kāds līgums un vai par to var prasīt samaksu?

A
atbild:
18. augustā, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Saskaņā ar Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma 11. panta otro daļu pakalpojumu sniedzējam ir pienākums saskaņot ar nekustamā īpašuma īpašnieku ūdenssaimniecības objekta ierīkošanas nosacījumus un brīdināt minēto īpašnieku par ūdenssaimniecības objekta ierīkošanu vai paplašināšanu vismaz 30 dienas pirms darbu uzsākšanas. Tas nozīmē, ka bez zemes īpašnieka saskaņojuma šādu objektu ierīkošana citas personas īpašumā nav pieļaujama. Izņēmumu no šī principa paredz minētā likuma 11. panta trešā daļa, kurā noteikts, ka pakalpojumu sniedzējam ir tiesības saskaņošanas procedūru aizstāt ar zemes īpašnieka informēšanu, ja ir iestājies vismaz viens no šādiem nosacījumiem:

  • ūdenssaimniecības objekta ierīkošana paredzēta vietējās pašvaldības teritorijas plānojumā, detālplānojumā vai lokālplānojumā;
  • ūdenssaimniecības objekts tiek ierīkots Aizsargjoslu likumā noteikto sarkano līniju, publiski lietojamu ielu vai tāda ceļa robežās, kuram nav noteiktas sarkanās līnijas, vai gar ūdensvadu vai kanalizācijas tīkliem esošās aizsargjoslas robežās;
  • ūdenssaimniecības objekts tiek ierīkots aizsargjoslā gar ūdensvadu vai kanalizācijas tīkliem un pēc tā ierīkošanas aizsargjoslas platums palielinās ne vairāk kā par 10%, ievērojot, ka šajā punktā noteiktajā kārtībā aizsargjoslu var palielināt ne vairāk kā vienu reizi.

Tā kā šāda objekta ierīkošana rezultēsies ar īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumu, zemes īpašnieks ir tiesīgs pretendēt uz atbilstošas atlīdzības izmaksu saskaņā ar Ministru kabineta 2017. gada 16. augusta noteikumos Nr. 479  “Atlīdzības aprēķināšanas kārtība par centralizētās ūdensapgādes, centralizētās kanalizācijas sistēmas vai tās daļas ierīkošanai vai pārbūvei nepieciešamā nekustamā īpašuma lietošanas tiesību aprobežošanu” noteikto kārtību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas