E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23844
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Mājas apsaimniekošana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. augustā, 2021
Vivita

Man ir daži jautājumi par apsaimniekošanu. Māju apsaimnieko biedrība, kurā ir 5 (pieci) valdes locekļi (lemt var kopā vismaz 3). Vai biedrībai nevajag valdes priekšsēdētāju? Mājas bilancē netiek atšifrēts, kam un cik lielas tiek izmaksātas algas. Katrā reizē algas saņēmēji mainās (pēc nosaukuma, piem., vienu mēnesi: kāpņu telpas uzkopšana, 2 valdes locekļi, sētniece), arī summas mainās. No mājas naudas visiem šiem cilvēkiem tiek apmaksāti nodokļi, slimības lapas, atvaļinājumi, lai gan darbus veic pašnodarbinātie un ārpakalpojumu sniedzēji. Mans lūgums atspoguļot algas bilancē tiek ignorēts. Gada laikā sakrājas grandiozas summas. Vai atskaitē ir jāuzrāda, kam un cik lielas algas tiek maksātas? Mājas valde kategoriski atsakās sadalīt pozīciju “apsaimniekošana”. Vai tā drīkst, un vai tas ir likumīgi? Vienai no biedrības valdes loceklēm pieder grāmatvedības firma, kas apkalpo apsaimniekošanas firmu, kas mums it kā izraksta šos rēķinus, respektīvi, viņa pati mums tos izraksta. Vai tas ir likumīgi?

A
atbild:
10. augustā, 2021
Inese Helmane
LV portāls
  • Biedrību un nodibinājumu likuma 45. panta 1.1 punkts nosaka: ja valdes sastāvā ir vairāki locekļi, tad biedru sapulce no valdes locekļu vidus ievēlē valdes priekšsēdētāju.
  • Ministru kabineta noteikumu Nr. 908 “Mājas lietas vešanas un aktualizēšanas noteikumi” 25.1 punkts noteic, ka mājas lietas ceturtajā sadaļā iekļauj izdrukas no grāmatvedības dokumentiem (par iepriekšējo mēnesi), kas saņemtas no katra dzīvojamās mājas domājamās daļas īpašnieka vai dzīvokļa īpašnieka un apliecina pakalpojumu sniedzējiem pārskaitītos maksājumus, – līdz katra mēneša pēdējai dienai. Dzīvokļa īpašniekiem ir tiesības saņemt informāciju par to, kā tiek izlietota viņu maksātā nauda.
  • Pārvaldīšanas darbības ir noteiktas Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6. pantā, par tām arī pārvaldnieks izraksta rēķinu dzīvokļu īpašniekiem. Rēķinā arī jābūt norādītai maksai par apsaimniekošanas pakalpojumiem.
  • Tas, ka biedrības valdes loceklei pieder grāmatvedības firma, kura apkalpo apsaimniekošanas firmu, ir likumīgi.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas