E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23808
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Ārvalsts tiesas sprieduma izpilde Latvijā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. jūlijā, 2021
Juris

Vai Latvijas pilsoni var sodīt ar brīvības atņemšanu, ja Latvijā par to nav paredzēta brīvības atņemšana?

A
atbild:
09. augustā, 2021
Olga Lauva
juriste

Ārvalsts, kura nav Eiropas Savienības dalībvalsts (turpmāk – ārvalsts), kompetentās iestādes nolēmuma par piespriestā brīvības atņemšanas soda (turpmāk – sods) atzīšanu un izpildīšanu Latvijā regulē Kriminālprocesa likuma 69. un 70. nodaļa, kā arī speciālie starptautiskie tiesību akti, piemēram, Eiropas Padomes 1983. gada 21. marta Konvencija par notiesāto personu nodošanu soda izciešanai, Eiropas Padomes 1970. gada 28. maija Konvencija par kriminālspriedumu starptautisko spēkā esamību; 1991. gada 13. novembra Eiropas Kopienu dalībvalstu Konvencija par ārvalstīs pieņemtu spriedumu krimināllietās izpildi. (Latvijas Republikas Augstākā tiesa. Tiesu prakse lietās par ārvalsts noteikto sodu izpildīšanu Latvijā, Rīga, 2015, 31. lpp.)

Lai izpildītu ārvalstī noteikto brīvības atņemšanas sodu, nepieciešams saņemt ārvalsts lūgumu par konkrētā brīvības atņemšanas soda izpildīšanu. Tieslietu ministrijai ir jāiesniedz lūgums ārvalsts kompetentajai iestādei nodot Latvijai ārvalstī notiesāto personu soda izpildīšanai, un Latvijai ir jāsaņem ārvalsts piekrišana tam. Otrais pamats iestājas tad, kad lūgumu pārņemt personu brīvības atņemšanas soda izpildīšanai ir iesniegusi ārvalsts kompetentā iestāde un Tieslietu ministrija ir sniegusi savu piekrišanu tam. (Latvijas Republikas Augstākā tiesa. Tiesu prakse lietās par ārvalsts noteikto sodu izpildīšanu Latvijā, Rīga, 2015, 33. lpp.)

Lai Latvijā notiktu process, kurā Latvijas tiesa sāktu lemt jautājumu par ārvalstī piespriestā soda izpildīšanu Latvijā, ir nepieciešama gan Latvijas piekrišana, gan attiecīgās ārvalsts piekrišana brīvības atņemšanas soda izpildīšanai Latvijā. 

Kriminālprocesa likuma 769. panta pirmā daļa paredz, ka brīvības atņemšanas sodu nosaka Kriminālprocesa likuma 760. panta kārtībā, tomēr soda veidu un mēru nosaka, ievērojot speciālus noteikumus, kas ir minēti KPL 769. pantā no otrās līdz ceturtajai daļai.

KPL 769. panta otrā daļa paredz vispārīgus noteikumus soda veida un mēra noteikšanai. Pirmais un galvenais priekšnosacījums – tiesai ir jāpārbauda soda veida un mēra atbilstība Krimināllikumā noteiktajam sodam par konkrēto noziedzīgo nodarījumu. Atkarībā no tā, vai ārvalstī noteiktā soda veids un mērs atbilst vai neatbilst Krimināllikumam, seko turpmākā tiesas rīcība. Ja piespriestā soda veids un mērs atbilst Krimināllikumam, tad tiesa nosaka tādus pašus soda izpildes noteikumus, kādi ir piespriesti ārvalstī. Ja ārvalstī piespriestais sods neatbilst Krimināllikumā noteiktajam soda veidam un mēram, tad tiesai ir pienākums grozīt sodu, ievērojot Krimināllikumā noteikto soda veidu un mēru par konkrēto noziedzīgo nodarījumu. (Latvijas Republikas Augstākā tiesa. Tiesu prakse lietās par ārvalsts noteikto sodu izpildīšanu Latvijā, Rīga, 2015, 34. lpp).

ES dalībvalstī pieņemto nolēmumu par noteikto brīvības atņemšanas sodu atzīšanu un izpildīšanu Latvijā regulē Padomes Pamatlēmums 2008/909/TI (pieņemts 2008. gada 27. novembrī) par savstarpējas atzīšanas principa piemērošanu attiecībā uz spriedumiem krimināllietās, ar kuriem piespriesti brīvības atņemšanas sodi vai ar brīvības atņemšanu saistīti pasākumi, lai tos izpildītu Eiropas Savienībā un KPL 71. nodaļa, kurā tika ieviesti minētā Padomes Pamatlēmuma noteikumi. (Latvijas Republikas Augstākā tiesa. Tiesu prakse lietās par ārvalsts noteikto sodu izpildīšanu Latvijā, Rīga, 2015, 39. lpp.)

Tātad par ārvalstīs izdarītu noziedzīgu nodarījumu, ja par to ir piemērota brīvības atņemšana, ievērojot Latvijā noteikto kārtību un starptautiskos līgumus, tiesa piemēro sodu, ņemot vērā speciālos noteikumus par soda veidu un mēru.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas