E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23800
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ja fotogrāfiju publicētājs nav ievērojis autortiesības

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūlijā, 2021
Deniss

Labdien! Sabiedrība (SIA), uz līguma pamata sniedzot pakalpojumus (veicot stikla durvju un logu izgatavošanu un uzstādīšanu), citai sabiedrībai (SIA), kas ir ēku īpašnieks, uzņēma fotoattēlus un ievietoja tos savā mājaslapā, sadaļā “Paveiktie darbi”. Ne līgumā, ne arī citā veidā nav saņemta ēku īpašnieka piekrišana. Ēka ir sabiedriska vieta un tiek (vai tiks) izmantota komercdarbībai. Vai ar šādu darbību ir pārkāptas ēku īpašnieka tiesības, blakus tiesības, normatīvie akti un to noteikumi? Vai ir tiesu prakse par šo vai līdzīgu jautājumu?

A
atbild:
02. augustā, 2021

Lai kāda fiziska vai juridiska persona savas komercdarbības nolūkā izmantotu citas personas piederošu mantu (tai skaitā īpašumu), tai ir jāsaņem attiecīgā īpašnieka atļauja. Ja būvobjekta (ēkas) fotofiksācija un šo materiālu publiskošana nav saskaņota pušu starpā noslēgtajā līgumā, tad šādas darbības nav tiesiskas.

Autortiesību tvērums ir noteikts Autortiesību likuma 2. pantā. Ņemot vērā jautājuma aprakstīto situāciju, primšķietami secināms, ka ir pārkāptas autora mantiskās tiesības Autortiesību likuma 15. panta izpratnē, t. i., autoram ir tiesības izmantot savu darbu jebkādā veidā, atļaut vai aizliegt tā izmantošanu, saņemt atlīdzību par atļauju izmantot savu darbu un par darba izmantošanu, izņemot likumā paredzētos gadījumus.

Attiecībā uz tiesu praksi un judikatūru Autortiesību likuma kontekstā paskaidrojam, ka tīmekļa vietnē www.likumi.lv pie attiecīgā tiesību akta pantiem, ja saistībā ar šajā pantā minēto regulējumu ir pieejamas judikatūras atziņas, ir ievietots apzīmējums “svari”, kuri lietotājam padara pieejamus Augstākās tiesas, Satversmes tiesas spriedumus, lēmumus u. c. judikatūras atziņas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas