E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23792
Lasīšanai: 3 minūtes

Personas cieņu aizskarošs konflikts masu medijos

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūlijā, 2021
Atis Priedītis

80. gadu vidū LTV parādīja par mani apmelojošu un pazemojošu LTV raidījumu programmā pusaudžiem “Apvārsnis”. Raidījumu veidoja žurnālists Kārlis Rings, un visu akceptēja LTV galvenais redaktors Rišards Labanovskis. Raidījuma ieraksta laikā man tika liegta iespēja uz apmelojumiem atbildēt. Pēc pārraides tikos ar Labanovski un pieprasīju dot man iespēju izstāstīt savu viedokli. Labanovska atbilde: “Ja jūs mēģināsies pastāstīt patiesību, mēs jūs iemīcīsim tādos dubļos, no kuriem jūs neizkļūsiet visu mūžu.” Šie draudi arī tika un tiek realizēti. Pat šobrīd man ir ļoti lielas problēmas kaut ko publiskot masu mediju vidē, jo principā tieku ignorēts. Esmu gan izdevis jau 16 savas grāmatas, un esmu arī 100 dziesmu autors. Visi mēģinājumi sazināties ar pašu Labanovski ir bezcerīgi. Esmu par šo notikumu rakstījis vēstules LTV un citiem masu medijiem, bet atbildi neesmu saņēmis ne reizi. Sūdzēt Labanovski tiesā netaisos, vēlos tikai ar viņu par visu izrunāties.

A
atbild:
28. jūlijā, 2021

Lai izšķirtu civiltiesiskos strīdus, Civilprocess paredz mediāciju, kad pārrunu ceļā puses panāk izlīgumu un vienošanos. Vairāk par mediāciju šeit un šeit.

Mediācijas procesa laikā, ko vada jūsu izvēlēts mediators, pusēm ir iespēja izrunāt notikušo, uzklausīt otru un izlīgt, tostarp par Civillikumā 2352.1 pantā noteikto, ka “katram ir tiesības prasīt tiesas ceļā atsaukt ziņas, kas aizskar viņa godu un cieņu, ja šādu ziņu izplatītājs nepierāda, ka tās atbilst patiesībai. Ja personas godu un cieņu aizskarošās ziņas izplatītas presē, tad gadījumā, kad tās neatbilst patiesībai, šīs ziņas presē arī jāatsauc. Ja personas godu un cieņu aizskarošās ziņas, kas neatbilst patiesībai, ietvertas dokumentā, šāds dokuments jāapmaina. Citos gadījumos atsaukšanas kārtību nosaka tiesa”. Tāpat arī minētais Civillikuma pants paredz: “Ja kāds prettiesiski aizskar personas godu un cieņu mutvārdiem, rakstveidā vai ar darbiem, tad viņam jādod atlīdzība (mantiska kompensācija), kuras apmēru nosaka tiesa.”

Par goda un neslavas celšanu ir paredzēta arī Kriminālatbildība atbilstoši Krimināllikuma 157. pantam: “(1) Par apzināti nepatiesu, otru personu apkaunojošu izdomājumu tīšu izplatīšanu iespiestā vai citādā veidā pavairotā sacerējumā, kā arī mutvārdos, ja tā izdarīta publiski (neslavas celšana), soda ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu. (2) Par neslavas celšanu masu saziņas līdzeklī soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.”

Arī Kriminālprocesā ir paredzētā iespēja slēgt izlīgumu, risinot strīdu (Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 377., 381., 537. pantam).

Izlīguma procesa noteikumi ir noteikti MK noteikumos Nr. 347, ar tiem var iepazīties šeit.

Tomēr jūsu prasībai civilprocesā vai kriminālprocesā ir jābūt pamatotai ar ziņām par faktiem, kuriem ir jābūt pierādāmiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas