E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23732
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Solidāru saistību sekas paredz Civillikums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūlijā, 2021
Zinaida

Labdien! Laulība šķirta, paliku solidārais kredītu ņēmējs, parādsaistības sedzamas ar bijušo vīru uz pusēm (vīrs ir aizņēmējs). Termiņš kredīta segšanai ir 2027. gads, bet vīrs pirms termiņa nosedza visu kredīta parādu un tagad man pieprasa mēneša laikā samaksāt viņam pusi no summas. Ko darīt? Vai viņam ir tiesības man to prasīt? Nav iespējams vienoties par to, lai maksātu nelielu summu uz viņa kontu ik mēnesi. Lūdzu, palīdziet.

A
atbild:
02. augustā, 2021
Olga Lauva
juriste

Svarīgi jūsu gadījumā ir rūpīgi pārlasīt un iepazīties ar līgumu, kurā uzņematies attiecīgās saistības kā solidārais parādnieks.

Vispārīgie noteikumi, proti, Civillikuma 1670. pants paredz, ka solidāra atbildība ir nedalīta vairāku parādnieku civiltiesiskā atbildība, t. i., katram kopparādniekiem ir pienākums izpildīt visu uzņemto saistību kopumā.

Tomēr kā tiesība, tā arī saistība var būt vienam dalībniekam bez nosacījumiem, bet citiem aprobežota ar laiku un zināmiem nosacījumiem. Tāpēc ir rūpīgi jāiepazīstas ar saistībām (līgumu), ko uzņēmāties, vai ir kādi zināmi nosacījumi un kārtība gadījumā, ja parāds tiek samaksāts pirms termiņa.

Civillikuma 1686. pantā noteikts, ka solidāra prasījuma gadījumā, vienam parādniekam izpildot visu saistību, saistību izpildījums atbrīvo otru parādnieku no viņa saistības. Kopparādnieks, kas apmierinājis kreditoru, var prasīt no pārējiem atbilstošu atlīdzību, ja tam nav sevišķu šķēršļu.

Ja samaksājušais kopparādnieks darbojies ļaunā nolūkā, tad viņš ar to zaudē tiesību uz atlīdzību no pārējiem.

Līdz ar to, ja parādu ir samaksājis viens no kopparādniekiem, tad šis kopparādnieks no pārējiem kopparādniekiem ir tiesīgs prasīt atmaksāt viņu parāda daļu. Tomēr pastāv vairākas iespējas, kā jautājumu atrisināt bez tiesas starpniecības, piemēram, mediācijas ceļā, kas ir brīvprātīgs process, kurā konfliktējošās puses ar neitrālas trešās personas palīdzību pašas mēģina konstruktīvi atrisināt konfliktu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 4 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas