E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23729
Lasīšanai: 2 minūtes
1
5
1
5

Kā iegūt īpašumā bezsaimnieka mantu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūlijā, 2021
Sarmīte

Labdien! Gribu uzdot jautājumu, kas saistīts ar nekustamo īpašumu. Esmu vērsusies pagasta pārvaldē, lai risinātu dzīvesvietas jautājumu: man piedāvāja konkrētu māju, kura ir tukša un par kuru nevienam neesot informācijas; nav skaidrs, kas ir īpašnieks, jo viņš miris jau aptuveni pirms 50 gadiem, turpmāk tur dzīvojis viņa dēls ar sievu, kuri abi jau ir miruši un apgalvojuši, ka nav nekādas mājas dokumentācijas (zemesgrāmata u. c.). Arī pagastā apgalvo, ka māja neskaitās nevienā uzskaitē. Kur man vērsties, lai uzzinātu, kas ir īpašnieks šobrīd, ja tāds ir, bet, ja tā ir bezsaimnieka manta, kādā veidā varu iegūt savā īpašumā šo māju?

A
atbild:
15. jūlijā, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Informāciju par to, kam pieder īpašums, var noskaidrot zemesgrāmatā un kadastra informācijas sistēmā pēc adreses vai pēc kadastra numura.

Ja īpašums nav reģistrēts zemesgrāmatā, kadastra informācijas sistēmā nav informācijas par īpašnieku vai īpašnieks ir juridiskā persona, kas sen ir likvidēta, tad tiesā jāceļ prasība par to, ka šī manta ir piekritīga valstij. Prasību tiesā var celt ieinteresētā persona, piemēram, pašvaldība, kuras teritorijā ir nesakārtotas īpašumtiesības, to var darīt arī kaimiņš, lai sakārtotu robežas. Vairāk par to, kā iegūt īpašumā bezsaimnieka mantu, var izlasīt LV publikācijā “Kā rīkoties ar bezmantinieka un bezīpašnieka mantu” (skaidro zvērināta notāre Zane Ernštreite).

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas