E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23701
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā rēķina maternitātes un vecāku pabalstu, ja bijis arī bezdarba periods

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2021
LIna

Labdien! Kopš 2021. gada maija esmu iestājusies bezdarbniekos. No 2021. gada septembra atkal strādāšu. Un no 2022. gada maija taisos iet dekrētā. Lūdzu, paskaidrojiet, kā aprēķinās maternitātes pabalsta 1. un 2. daļu un vecāku pabalstu. Jo jāņem 12 mēneši ar bruto algu, bet man tajā periodā būs 3 bezdarbnieka mēneši.

A
atbild:
15. jūlijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu aprēķina 80% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Vecāku pabalsta apmēru nosaka atkarībā no tā, kādu izvēlas tā saņemšanas ilgumu: ja līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai, tad vecāku pabalstu aprēķina 60% apmērā no vidējās iemaksu algas; ja līdz bērna pusotra gada vecumam, – 43,75% apmērā no vidējās iemaksu algas.

Darba ņēmējai vidējo iemaksu algu nosaka 12 kalendāra mēnešu periodā, kas beidzas divus mēnešus pirms mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums vai tiek piešķirts vecāku pabalsts.

Ja darbnespējas lapa B tiks izsniegta maijā (sāksies grūtniecības atvaļinājums), tad vidējās iemaksu algas noteikšanas periods maternitātes pabalstam būs no 2021. gada marta līdz 2022. gada februārim.

Bezdarba periodam, kad darba ienākumu nav, vidējo iemaksu algu aizstāj ar 70% no vidējās iemaksu algas valstī maternitātes pabalstam un 40% no vidējās iemaksu algas valstī vecāku pabalstam.

Piešķirot maternitātes vai vecāku pabalstu 2022. gadā, piemēros valstī noteikto vidējo iemaksu algu: 939,93 eiro. Līdz ar to mēnešos, kuros nebija darba ienākumu, tiks piemēroti: maternitātes pabalstam – 70% no valstī noteiktās vidējās iemaksu algas (657,95 eiro); vecāku pabalstam – 40% no valstī noteiktās vidējās iemaksu algas (375,97 eiro).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas