E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23693
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja persona nespēj nokārtot savas parādsaistības

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūlijā, 2021
Raimonds

Esmu pensionārs, man ir 12 000 eiro liels parāds. Nevaru to nomaksāt. Kā rīkoties? Paldies!

A
atbild:
12. jūlijā, 2021
Maksātnespējas kontroles dienests
Kristīne Viļkovska, Juridiskā departamenta juriskonsulte

Šobrīd Latvijā ir pieejami divi mehānismi fiziskās personas atbrīvošanai no parādsaistībām, kas reglamentēti Maksātnespējas likumā un Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likumā.

Maksātnespējas likumā ir nostiprināta kārtība un nosacījumi, kā fiziskai personai tikt atbrīvotai no neizpildītajām saistībām un atjaunot maksātspēju, vienlaikus maksimāli aizsargājot kreditoru intereses. Lai personai pasludinātu fiziskās personas maksātnespējas procesu Maksātnespējas likuma ietvaros, parādsaistībām, kurām jau iestājies izpildes termiņš, jābūt vismaz 5000 eiro, vai arī parādsaistībām, kuru izpildes termiņš iestāsies gada laikā, jāpārsniedz 10 000 eiro. Turklāt, lai iesniegtu pieteikumu, personai arī jāsedz valsts nodeva un jāsamaksā fiziskās personas maksātnespējas procesa depozīts.

Tādējādi jums ir jāizvērtē iespēja iesniegt maksātnespējas pieteikumu. Informāciju par fiziskās personas maksātnespējas procesu aicinām aplūkot Maksātnespējas kontroles dienesta tīmekļa vietnē, sadaļā “Fiziskās personas maksātnespējas process”, kur sniegtas atbildes uz galvenajiem ar fiziskās personas maksātnespējas procesu saistītiem jautājumiem.

Savukārt 2021. gada 28. jūnijā tika izsludināts Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likums ar mērķi veicināt fiziskās personas, kurai ir vai ir bijis trūcīgā vai maznodrošinātā mājsaimniecībā esošās personas statuss, maksātnespējas atjaunošanu un finanšu pratības stiprināšanu. Tiesiskais regulējums attiecināms uz fizisko personu, kas atbildīs likumā noteiktajiem nosacījumiem, nespējot segt savas patērētāju kreditēšanas līguma izrietošās parādsaistības, kurām iestājies izpildes termiņš, un to varēs sākt izmantot no 2022. gada 1. janvāra.

Plašāka informācija par jauno Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likumu atrodama Tieslietu ministrijas tīmekļa vietnē, sadaļā “Fiziskās personas atbrīvošana no parādsaistībām”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas