E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23691
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Vide
3
3

Kāda drīkst būt maksimālā gaisa temperatūra bērnudārza iekštelpās

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūlijā, 2021
Sandra

Labdien! Strādāju vienā no valsts pirmsskolas izglītības iestādēm par audzinātāju. Šovasar ir netipiski karsta vasara, taču ir vispārzināms fakts, ka bērnudārzi strādā arī vasarā. Tādēļ šajā sakarā ir aktualizējies jautājums, kas saistīts ar maksimāli pieļaujamo gaisa temperatūru bērnudārza telpās. Ir zināms, ka MK noteikumi Nr. 890 nosaka minimālo gaisa temperatūru telpās, proti, bērniem līdz 3 gadiem tai jābūt ne zemākai par 20 °C, bet vecākiem bērniem: ne zemākai par 18 °C. Tādējādi konstatējams, ka noteikumi neparedz maksimālās gaisa temperatūras augstāko robežu. Piemēram, jautājuma sagatavošanas dienā gaisa temperatūra grupiņā (iekštelpās) sasniedza 31 °C. Ir grūti noskatīties uz bērniem, kas diendusas laikā mokās un nevar aizmigt, bet, ja tas izdodas, bērni guļ nosvīduši, ar mitrām pierītēm. Tādēļ saprotu, ka ir jārīkojas, bet nezinu, kā. Kā rīkoties, ja normatīvie akti neparedz, kādai ir jābūt maksimālajai gaisa temperatūrai bērnudārzā, un no vadības puses jautājums netiek risināts? Vai ir iespējams darba devējam norādīt uz maksimālo gaisa temperatūru, kas paredzēta darbiniekam un kas nedrīkst pārsniegt 28 °C? Ņemot vērā to, ka tuvākajā laikā nav paredzama gaisa temperatūras samazināšanās un jautājums aktuāls ir jau šodien, lūdzu sniegt atbildi pēc iespējas ātrāk. Jau iepriekš pateicos par atbildi.

A
atbild:
12. jūlijā, 2021

Minētā jautājuma problemātika ir apskatāma arī no darba drošības un darba aizsardzības viedokļa skatpunkta.

Darbinieki (kā arī bērni) telpās nedrīkst būt pakļaut kritiskai temperatūras iedarbībai. Darba vides drošība ir būtiska kā darbiniekiem (bērnudārza audzinātājām), tā arī bērniem.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2009. gada 28. aprīļa noteikumu Nr. 359 “Darba aizsardzības prasības darba vietās” pielikumu Nr. 1:

2.

Gada siltais periods (vidējā gaisa temperatūra ārpus darba telpām vairāk par + 10 °C)

I1

20,0–28,0

30–70

0,05–0,15

II2

16,0–27,0

30–70

0,1–0,4

III3

15,0–26,0

30–70

0,2–0,5

Piezīmes.

  1. I kategorija – darbs nav saistīts ar fizisku piepūli vai prasa ļoti nelielu vai nelielu fizisku piepūli (piemēram, visi garīga darba darītāji, darbs pie dažādām vadības pultīm, darbs, kas tiek veikts sēdus, stāvus vai pārvietojoties, vieglu priekšmetu (līdz 1 kg) pārvietošana).
  2. II kategorija – darbs, kas saistīts ar vidēji lielu vai lielu fizisko piepūli (piemēram, pastāvīga smagumu (līdz 10 kg) celšana un pārvietošana, metināšana, metālapstrādes darbi).
  3. III kategorija – smags darbs (piemēram, pastāvīga smagumu (vairāk par 10 kg) celšana un pārvietošana).

Atbilstoši Ministru kabineta 2013. gada 17. septembra noteikumu Nr. 890 “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu” 7. punktam pakalpojuma sniedzējs ir atbildīgs, lai darbiniekiem būtu nepieciešamās zināšanas un prasmes higiēnas prasībām atbilstošu un drošu pakalpojumu sniegšanai.

Tādējādi maksimālā gaisa temperatūra iekštelpās ir noteikta ar Ministru kabineta 2009. gada 28. aprīļa noteikumiem Nr. 359 “Darba aizsardzības prasības darba vietās” atkarībā no 1., 2. vai 3. kategorijas darba veida.

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 1. panta 13. punktu bērnu uzraudzības pakalpojums ir kvalificēts uzraudzības un aprūpes pakalpojums, kura mērķis ir nodrošināt bērna atrašanos pieaugušā klātbūtnē un drošu, saturīgu un lietderīgu dienas organizēšanu bērnam, sekmējot bērna vispusīgu attīstību.

Ņemot vērā jautājumā sniegto informāciju, secināms, ka minētajā bērnudārzā tiek pārkāptas darba drošības un bērnu tiesību aizsardzības normas.

Tā kā bērnudārza administrācija nereaģē uz šo faktu un nevēlas iesaistīties jautājuma risināšanā, jums ir tiesības vērsties Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā.

Informācija par iespējamajiem pasākumiem telpu lietošanai karstā laikā ir pieejama LV portāla infografikā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas